"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"woensdag 6 augustus 2014

Viditel, voorloper van internet (1)

Vandaag, precies 34 jaar geleden, ook op donderdag, werd de eerste Nederlandse, online, publieke informatiedienst, Viditel, gelanceerd, de voorloper van internet. 's Avonds werd het nieuws via de radionieuwsdienst gebracht. De tekst van het bericht is nu opvraagbaar via Delpher, een dienst van de Koninklijke Bibliotheek.

De laatste opmerking over de kwetsbaarheid van de elektronische apparatuur is cryptisch.
 
De dag erna, op 8 augustus, verscheen in de Leeuwarder Courant een verslag van lancering.
 
Viditel in Sneek van start
Bron: Leeuwarder Courant, 8 augustus 1980

Mevrouw Neelie Smit-Kroes, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, heeft gistermiddag in hotel De Wijnberg in Sneek het nieuwe communicatiemiddel Viditel ten doop gehouden. Onder deze naam gaat de PTT een jaar lang een proef nemen met het zogeheten viewdata-systeem. Mevrouw Smit is op het ogenblik met vakantie in Sneek, vandaar dat deze stad was uitgekozen voor de eerste officiële uitzending. Overigens moest de plechtigheid een kwartier worden uitgesteld omdat de stoppen doorsloegen.
 
Het bericht voldeed aan de journalistieke eisen van die tijd: wie, wat, waar en wanneer. Het was ook op een donderdag. De handeling werd voltrokken door Neelie Kroes, de staatssecertaris van Verkeer en Waterstaat en destijds getrouwd met mijnheer Smit. De ceremonie vond plaats in Sneek, waar mevrouw Kroes op vakantie was. De krant detailleert de plaats van handeling: Hotel De Wijnberg in Sneek. Zouden ze in het hotel de eenvoudige plechtigheid nog herinneren?

Ook volgens dit bericht sloegen de stoppen door. Waar? In Sneek? Niet dus. Omdat mevrouw Kroes op vakantie was in Sneek, had PTT Telecommunicatie het journaille naar het hoofdkantoor aan de Beatrixlaan in Den Haag uitgenodigd. Toen het ogenblik van lancering naderde sprongen de televisie- en filmcamera's aan, inclusief de bijbehorende lampen. Op het moment suprême sloegen in den Haag (en niet in Sneek) de stoppen door en werd het zwart in de grote zaal van het PTT hoofdkantoor. Nadat de hoofdschakelaar op het hoofdkantoor van de PTT was teruggezet, kon de lancering na een kwartier worden hervat.

Terugkijkend is deze berichtgeving via de radio en de krant wonderlijk. Je moest wel een insider zijn om het te begrijpen: een systeem van informatieverstrekking via de televisie en de telefoon. Als je al iets begreep van ICT (dat woord bestond toen nog niet, automatisering was toen nog het gangbare woord), dan wist je dat informatie elektronisch gedistribueerd kon worden via een computer (mainframe, minicomputer en microcomputer). Maar informatieverstrekking via een viewdata-systeem, dat werkte via een televisie en telefoon, was moeilijk voor te stellen. Dat de mogelijkheden van het systeem in de toekomst enorm zouden worden uitgebreid, zoals de professor in zijn enthousiasme stelde, riep al helemaal geen beelden op.

Zie voor de lancering van Viditel de reportage van het 8 uur journaal, aangevuld met informatie over de vermeende concurrent van de omroep Teletekst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten