zondag 24 augustus 2014

Bevroren online: DVD (8)

Proef DVD met de film The Netherlands gemaakt door Bert Haanstra, geproduceerd door ODME in 1995 ( © foto Jak Boumans Collection; CD eigendom Jak Boumans)
CD-i haalde de eeuwwende niet en werd vervangen door de Digital Video Disc (DVD). Aan het format van deze schijf was reeds in de vroeg jaren negentig gewerkt. Het was namelijk duidelijk dat CD-i niet geaccepteerd zou worden door de filmwereld. De capaciteit van de CD-i was als filmdrager te beperkt, zodat een film van 1,5 uur op twee schijven moest worden uitgebracht. Tevens vomden de afspeeltechniek en de beveiliging van de schijf nog grote problemen. 

Zo ontstond er een strijd onder de elektronica fabrikanten met Philips en Sony met de Digital Versatile Disc (DVD) in het ene kamp en Toshiba, Masushita en Hitachi met de SuperDisc (SD) aan de andere kant. Er was een strijd op komst vergelijkbaar met die van de videobanden, die Philips met zijn Video2000 verloor. En nu ging het natuurlijk niet alleen over het format en de afspeelapparatuur. Belangrijker waren de aantallen gedrukte schijfjes, waarvoor de uitvinders royaltygeld op hun patenten (10 cent per schijf) zouden krijgen. Bovendien moest bijvoorbeeld Sony zijn filmdivisie beschermen.

De strijd werd uiteindelijk beslist door tussenkomst van de CEO van IBM, Lou Gerstner, en met enige druk van de kant van Philips CEO Jan Timmer. Uiteindelijk won in 1995 de Philips/Sony combinatie met de DVD, toen ook wel de Digital Video Disc genoemd.  Er kwamen twee schijfuitvoeringen, een met een capaciteit van 4,7Gb en een dubbellaagse versie met 8,5GB.

DVD ter gelegenheid van 400 jaar Rembrandt ( © foto Jak Boumans Collection; CD eigendom Jak Boumans)
Hoewel de verkoop van films op DVD als een pluspunt gezien werd van de DVD, kwam de verkoop van de DVD speler langzaam op gang. Het duurde tot 2006 voordat de prijs van een DVD-speler was gezakt tot onder de 100 euro.

Afstudeerproject uit 2008 van leerlingen van de HKU ( © foto Jak Boumans Collection; CD eigendom Jak Boumans)
Vanaf 1997 zijn er verschillende interactive DVDs, zgn multimedia DVD-ROMs gemaakt, op proef gemaakt, voornamelijk afstudeerprojecten door studenten multimedia. Maar het werd al snel duidelijk dat de DVD de drager voor films zou worden.


Maar vanaf 1997 gingen  Philips en Sony verder met het ontwikkelen van de volgende generatie DVD.  Wederom ontstond er een tweestrijd over het format van de schijf. Philips en Sony ontwikkelden het Blu-ray format , terwijl wederom Toshiba, een ander format ontwikkelde, HD DVD. Bij deze beslissing speelde de filmwereld wederom een belangrijke rol. Philips en Sony, kregen steun van Matsushita en Apple en vanuit de amusementswereld van Walt Disney en News Corp., terwijl Toshiba steun kreeg van Intel, NEC, Microsoft, Universal en Paramount. Maar ook de gamesindustrie begon een rol te spelen. Sony gebruik Blu-ray voor zijn Playstation en Microsoft gebruikt voor zijn Xbox HD DVD. In 2008 verkocht Toshiba haar film- en DVD divisie verkocht en was Blu-ray de winnaar. De afleestechniek was gebaseerd op blauwe laser en de technologie had een opslagcapaciteit van 25Gb en de dubbellaagse versie 50Gb. Blu-ray is de drager geworden van films.

DVD en de opvolger Blu-ray zijn in de markt gekomen toen internet populair begon te worden. Vanaf 2002 hebben deze media concurrentie gekregen van de film en televisiedistributie via internet. De ijstijd van online kreeg last van de dooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten