woensdag 28 september 2011

De boekmakers

Het boek is uit en het is een goed moment om even iets te zeggen over het uiterlijk van het boek. Aan de smoel van het boek hebben drie mensen gewerkt: Chiara Boeri, Nina Noordzij-Everts en Ruud van der Lubben.

Chiara Boeri
Chiara Boeri is een grafisch kunstenaar in Milaan (Italië). Zij is een zeer ervaren graficus die een grote portefeuille heeft, die varieert van boekomslagen tot catalogi voor kunstexposities tot wandversiering. Het is al een tijd geleden dat ik haar vroeg om een tekening voor het voorplat te maken. Ze kreeg een thema mee: technieken zoeken markten en publiek. Als aanduidingen van de techniek kreeg ze de beschikking over een kleine ASCII file en een scherm van de Viditeldienst Jobdata, opgezet door VNU Intermediair met Frans de Haas als projectleider.

Om de illustratie te concretiseren kreeg ze een paar pointers mee via e-mail. Ooit had ze voor een opdracht een gang gemaakt met daaraan gelegen ruimtes. Het idee was om in elke ruimte een artefact van voorbije technologie te tonen. Zeg maar een soort museum. Maar dat idee werd snel verworpen vanwege het museale karakter.
Een ander idee was geïnspireerd op een tekening die ooit in Boekblad had gestaan bij de elektronische uitgeefrubriek. Dat was een mooi miniatuurtje. Het zou de tocht van het boek naar elektronische uitgaves moeten aanduiden.

Maar beide hints werden niet gebruikt. Binnen een week lag er al een tekening in de postbus, die uiteindelijk is gebruikt voor de uitgave. De ASCII file en het Jobdatascherm zijn erin verwerkt en het element van zoeken is meer dan duidelijk.





Nina Noordzij-Everts
Nina Noordzij-Everts is een grafisch ontwerper van Collage in Aldeboarn (Friesland). Zij heeft het hele ontwerp gedaan van de omslag en het binnenwerk. Als letter heeft zij gebruikt: de algemene tekstletter is Collis (ontwerper Christoph Noordzij - uitgever TEFF, The Enschede Font Foundry) en de letter gebruikt voor de bijschriften is de Fresco Sans (ontwerper Fred Smeijers - uitgever OurType/FontShop). Het boek is in driegedeelten opgedeeld en deze delen zijn steeds te herkennen aan een cijfer. Elk hoofdstuk heeft een icoontje meegekregen dat tevens in op elke pagina voorkomt met een paginanummer erin. Deze iccontjes geven een zekere speelsheid aan de pagina. Verder heeft ze lay-out strak gehouden met een variatie aan grote en kleine afbeeldingen, afhankelijke van de kwaliteit van de illustratie.

Ruud van der Lubben
Ruud van de Lubben is fotograaf te Almere. Hij heeft de statiefoto gemaakt die op het achterplat prijkt. De statiefoto is genomen voor mijn boekenkast. Een wand van de boekenkast staat vol met edities van encyclopedieen van 1872 tot 1996. Het is een reflectie van tien jaar werken met encyclopedie-redacties. Tussen de delen van de encyclopedieen staat een Samsung Tablet met het voorplat van het boek. Hiermee is de schakel gelegd tussen de oude media en de nieuwe media. Het gebruik van zwart en voor de hele foto, behalve de tablet benadrukt de overgang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten