"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"donderdag 8 september 2011

Boek uit voor vader e-boek

Michael Hart de uitvinder van het e-boek is op dinsdag 6 september 2011 overleden. Hij was 64 jaar oud.

Michael Hart was student aan de Universiteit van Illinois (VS). Toen hij in 1971 op de computerafdeling van de universiteit werkte, kreeg hij vanwege zijn inzet een aantal computeruren toegewezen voor eigen gebruik. Volgens de mythe zou hij na het aanbod naar zijn werkkamer gegaan zijn om over de besteding ervan na te denken. Maar hij had snel een bestemming gevonden: e-boeken.

In die tijd werd voornamelijk gewerkt met main-frames, kamerbrede computers, waarop toetsenborden en beeldschermen als domme terminals werden aangesloten en gebruikt voor computer commando’s. Content in een project werd op ponskaarten geprint of op banden gezet en ingevoerd.

Zo begon Michael Hart dan ook met zijn eerste boek. Hij typte als eerste document The Gettysburg Address, een speech van de Amerikaanse president Abraham Lincoln, waarin hij opriep voor één natie in plaats van een verdeelde natie door de belangen van de staten. Volgens de gewoonte van die tijd werd de volledige tekst in hoofdletters getypt. (In hetzelfde jaar zou Ray Tomlinson de eerste e-mail met een apenstaartje versturen eveneens met The Gettysburg Address eveneens getypt in hoofdletters. Er is overigens nooit vastgesteld of het een elektronische versie van Michael Hart was).

In 1987 had hij meer dan 300 e-boeken uit het publieke domein gekopieerd als een middeleeuwse monnik, woord voor woord. Maar daarna ging het snel en werd het project Gutenberg geinternationaliseerd. De invoering van internet versnelde de hoeveelheid beschikbare niet auteursrechten gebonden e-boeken naar 360.000 in 2011.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten