"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"donderdag 9 april 2015

Een TI Silent 765 geveild

Vanavond werd op Catawiki een Silent 765 computer terminal van Texas Instruments uit 1976 geveild en het kavel bracht 172 euro op. Volgens de begeleidende beschrijving was hij in goede conditie, getest en nog steeds werkend.


 
De verkoper gaf de volgende informatie mee over het apparaat:
De Silent 700 was een lijn van draagbare computer terminals vervaardigd door Texas Instruments in de jaren 1970 en 1980. Silent 700s bedrukt met een dot-matrix verwarmingselement op een rol van warmtegevoelig papier. De TI Silent 765 is uitgerust met het toen revolutionaire “Bubble “memory.
Het begrip bubble geheugen , een nieuwe vorm van vluchtige solid - state geheugen , werd eerst geïntroduceerd door in 1967 terwijl het werken bij Bell Telephone Laboratories.
Bubble geheugen begon als een veelbelovende nieuwe technologie voor gegevensopslag in de jaren 1970. Bubble geheugen is een type niet-vluchtig geheugen voor de computer die een dunne film van een magnetisch materiaal gebruikt om kleine gemagnetiseerde gebieden, bekend als bellen of domeinen te produceren. Elke bubble kan één databit opslaan.
Deze Silent 765 bevat 24kb aan bubble geheugen en heeft een auditief modem van 300 baud, voorzien van twee gehoorschelpen die over de hoorn van het telefoon toestel pasten.
Deze data-terminal functioneert vanzelfsprekend volledig.

Het apparaat riep bij mij nostalgische gevoelens op. Het apparaat stamt uit 1976. Het was de tijd waarin de juridische uitgeverij van het Kluwer concern begon te werken aan zijn Juridische Databank. Uitgever Kluwer Rechtswetenschappen was een van de eerste particuliere bedrijven, die een eigen Nederlandse online-dienst ging opzetten. De top van Kluwer Rechtswetenschappen had al in 1975 in de VS rondgekeken en daar de juridische informatiediensten van Mead Data Central en West Law bezocht. Kluwer kon niet achterblijven met een online-dienst, zo luidde de conclusie. Maar tegelijkertijd was de vraag hoe een dergelijke dienst ooit rendabel was te maken in een klein land als Nederland. Zonder die vraag te kunnen beantwoorden, begon het uitgeversbedrijf in 1975 serieus aan het project Juridische Databank. Met een Bull-computer ging men in 1976 van start. Daarop draaide de software Status, ontwikkeld door het Brits nucleair laboratorium in Harwell. Status was een zogeheten full-text retrieval pakket, waarmee men op willekeurige woorden in een bestand kon zoeken. Maar eerst moesten zetbestanden worden ingevoerd en dat was nog een heel karwei aangezien veel van die zetbestanden niet opgeschoond waren en tikfouten bevatten.
 
Vanaf 1977 begon Kluwer met het geven van demonstraties aan (semi-)overheden en advocatenkantoren. Met een terminal vergelijkbaar met het geveilde exemplaar demonstreerden Cor Verschoor en Jaap van Beelen de databank bij de overheid en advocatenkantoren.
De terminal had geen beeldscherm, maar werkte op papier. De snelheid tussen de gastheercomputer (host) en de terminal bedroeg 300 baud (ca. 1200 bits per seconde). Het zoekprogramma werkte met commando's (>>). Een zoeker moest dus wel kennis hebben van de juridische materie, de opbouw van de databank, de commandostructuur en vraagstructuur (Boolean operators zoals AND, OR, PLUS of de gebruikte symbolen zoals + en haakjes). In die tijd waren zoekers ware terminalmachinisten. Aangezien er betaald werd per aangesloten periode voor de databank en de telefoon, moest een zoeker in zo kort mogelijk tijd het antwoord zien te vinden.
Uitgeverij Kluwer had de productie en exploitatie van juridische databanken ondergebracht in het bedrijf Kluwer Datalex. Op 1 april 1980 was het bedrijf zo ver dat de exploitatie van de online-dienst kon beginnen. Kluwer zou daarmee de eerste commerciële onlinedienst in Nederland leveren. Bij deze uitgeverij was men zich ervan bewust dat de invoering van de informatiedienst een kwestie van lange adem zou worden en vroeg om een kostbare klantenbegeleiding. De vooruitzichten waren desondanks goed. De doelgroep was breed, met klanten bij de overheid, bij juridische afdelingen van bedrijven en advocatenkantoren. Directeur Caf van Kempen rekende in 1981 in Boekblad voor: ‘Er zijn iets meer dan 4000 advocaten, verdeeld over zo’n 1200 kantoren. Dat betekent per aansluiting een veelvoud van gebruikers’. Bovendien gokte de uitgever – terecht naar later bleek – op een overbrugging van de generatiekloof. In 1985 werden de investeringen voor de ontwikkeling van Kluwer Datalex ter grootte van 12 miljoen gulden (5,5 miljoen euro) in één keer afgeboekt.

Update 10 april 2015 om 14:45 uur GMT
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten