"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"maandag 6 april 2015

35 Jaar Teletekst (6)

Overleeft Teletekst Ceefax?

De uitvinder van de teksttelevisie, de BBC, heeft in 2012, na 38 jaar,  de dienst Ceefax afgeschaft. Reeds eerder had de commerciële Britse televisie Oracle verkocht aan een internetdienst, die de dienst ook beëindigde. NOS Teletekst is dit jaar officieel 35 jaar actief. De vraag kan gesteld worden hoe lang de dienst nog zal doorgaan. De CEO van de Nederlandse Publieke Omroep, Hagoort, was daar onlangs bij Business News Radio (BNR) duidelijk over: Teletekst wordt gehandhaafd.

Misschien heeft de BBC wel te vroeg de stekker uit Ceefax getrokken? Teksttelvisie werd ingevoerd tijdens de overgang van zwart/wit televisie naar kleurentelevisie en de overgang van minicomputers naar home en persoonlijke computers. Zowel in Groot-Brittannië als in Nederland kreeg  de schrijvende pers niet de kans op aansluiting met dit medium.

 
 
Vanaf het begin nam de dienst direct een plaats in bij de snelle publieksmedia van radio en televisie. In feite werd de tekstdienst de snelste en meest actuele nieuwsdienst voor het publiek. Daar begon in de tweede helft van de jaren negentig verandering in te komen, toen internet geïntroduceerd werd. In Nederland verscheen Teletekst in 1995 op internet via de site van De Digitale Stad en werd in 1997 geïntegreerd in de omroepsite www.omroep.nl. Ook de Nederlandse commerciële omroepen ruimden de teletekstdiensten niet op.

In de wereld van nieuwe, digitale media lijkt Teletekst een dinosauriër. Maar veel mensen maken er gebruik van voor nieuws, sport, beurskoersen, aankomst- en vertrektijden van vliegtuigen en details van televisieprogramma’s. Bijna vijf miljoen Nederlanders kijken dagelijks naar pagina 101, de pagina met nieuwskoppen. De dinosauriër is nog steeds springlevend en heeft een bereik waar veel digitale media nog van dromen. In feite breidt Teletekst nog steeds haar bereik uit publicatie op tablet en mobiele telefoon. Met name is Teletekst geschikt voor mobiele telefoon met negen à tien korte actuele berichten. Snelheid, actualiteit en compactheid blijven voorlopig de kenmerken van Teletekst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten