"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"vrijdag 29 juni 2012

Adieu Minitel

Op 30 juni sluit Frankrijk eindelijk haar pre-internet periode af. Minitel verdwijnt vanaf die datum.  Frankrijk zette een eigen videotexsysteem op, maar dit land koos ervoor dit te doen in combinatie met de aanleg van een nieuw telefoonnetwerk. De plannen hiertoe waren in 1975 op papier gezet.

Om het gebruik van het netwerk te bevorderen ontwikkelde het Centre National d’Etudes de Télécommunication ( cnet) een terminal onder de codenaam tictac ( Terminal Intégré Comportant un Téléviseur et l’Appel au Clavier), die later bekend zou worden als Minitel. Maar de Franse ptt ging nog een stap verder door de bestaande gedrukte telefoongidsen te vervangen door een elektronische online-gids met 34 miljoen telefoonnummers. De voordelen werden snel duidelijk: 24-uur beschikbaarheid, snelle toegang, uitfasering van gedrukte gidsen. In juni 1981 ging de elektronische online-telefoongids van start.

Het Franse videotexsysteem Télétel/Minitel werd een succes. Rond 1996 telde het systeem 25 miljoen connecties. Meestal wordt dit toegeschreven aan de gratis terminals, die de Franse ptt uitdeelde om het gebruik van de digitale telefoongids op gang te brengen. Toch was het succes van Télétel/Minitel eerder te danken aan de niet-centrale organisatie van de computersystemen, die later bekend werd onder de naam Kiosque. De informatieleveranciers hadden hierdoor de mogelijkheid om hun eigen dienst zelf in te richten, zoals zij dat wilden.

Opvallend is dat het succes van videotex in Frankrijk qua aantallen apparaten en online-minuten nooit is geëvenaard in andere landen met videotex. Het succes van Télétel/Minitel zat in een combinatie van factoren: de aanleg van een nieuw datanetwerk, het invoeren van de triggerdienst van de digitale telefoongids, de eenvoudige terminals en de kiosque. Hierdoor ontstond een niet-autoritair organisatiesysteem rond Télétel/Minitel, dat gelijkenis vertoonde met internet. In een latere fase bleek het succes echter ook een keerzijde te hebben. De dominantie van Télétel/Minitel leidde in de jaren negentig tot een langzame penetratie van internet. Anders gezegd: de eerste stad op gas was de laatste op elektriciteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten