"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"donderdag 21 juni 2012

Vroege gadget ontwikkeling in Nederland

Deze maand betaalde Motorola Solutions 200 miljoen dollar in contanten voor alle aandelen Psion, maker van handheld computers, aanvankelijk Personal Digital Assistants en voor allerlei industriële toepassingen.

Psion is een Brits bedrijf dat vanaf 1984 succesvol de eerste zakcomputer ontwikkelde, de Psion Organiser. Het apparaat draaide op het EPOC besturingssysteem, de voorloper van het latere Symbian; dit besturingssysteem in de ontwikkeling waarvan naast het bedrijf Psion, Nokia en later ook Motorola deelnamen. De Psion werd gekocht voor de consumenten en zakelijke markten. Het apparaat kende een veelzijdig gebruik; zo had de Pion een eigen serie elektronische boeken. In 2001 stopte Psion de productie van zakcomputers voor de consumentenmarkt om zich op zakelijke en vooral industriële toepassingen toe te leggen. In 2004 verkocht Psion al zijn Symbian-aandelen aan Nokia, dat daardoor 47,9 procent ervan in handen kreeg.

Er werken op dit moment ongeveer 830 medewerkers bij Psion, dat klanten heeft in 50 landen en in 2011 een omzet realiseerde van 176 miljoen pond (218 miljoen euro). Motorola Solutions wil zijn positie in de mobile-computingmarkt versterken met de zogeheten ‘ruggedized handhelds’ van Psion. De directie van Psion is unaniem akkoord gegaan met het bod van Motorola Solutions.

Ik maakte kennis met Psion in 1981 tijdens de jaarlijkse conferentie van het  International Electronic Publishing Research Centre (IEPRC), dat werd gehouden op het terrein van het Paper Research Institute in Leatherhead, Groot-Brittannie. Bij deze conferentie was Dr David Potter aanwezig, die tijdens de lezingen aantekeningen typte in een kleine machine , die bestond uit een scherm, een toetsenbord en batterijen. Het leek op het latere Psion apparaat (zie illustratie), dat zich later ontwikkelde in een Personal Digital Assistant (PDA).

David Potter was in die tijd een van de slimste mensen in Groot-Brittannie samen met Clive Sinclair, de latere ontwikkelaar van de ZX81 en de ZX Spectrum thuiscomputer. David had in 1980 een softwarebedrijf opgericht dat spellen maakte; de winsten ervan investeerde David Potter in de ontwikkeling van  het PDA apparaat. De naam van het bedrijf bevat het acroniem van "Potter Scientific Instruments Or Nothing". David Potter ontving een koninklijke Britse onderscheiding, een CBE, voor zijn prestaties.

Psion was niet het enige bedrijf dat dergelijke gadgets op de markt wilde brengen. Ook in Nederland was er een ondernemer die een PDA gadget aan het ontwikkelen was. Het bedrijf heette ENPROS en was gevestigd in Nieuwerkerk aan de IJssel. Het wilde kleine apparaten maken die werkten op flash geheugen. Zijn brochure liet het toekomstbeeld zien (zie illustratie). Helaas was de ondernemer zijn tijd en de massa gebruikers ver vooruit.

1 opmerking:

  1. Leuk onderwerp: Ik gebruik de PSION 5MX tot op de dag van vandaag, naast iPhone en MacBook Pro... Niets evenaart de snelheid met eenvoud van de risk-processor.En klaar-voor-gebruik na openen, daar waar je gebleven was! Jammer dat het (vrijwel) over is met David Potter, hij was/is uniek...

    BeantwoordenVerwijderen