"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"donderdag 26 april 2012

De Aesthedes ontwerpcomputer

De ontwerpcomputer Aesthedes met een concept van het logo Total Design

Het Hilversumse bedrijf Claessens Product Consultancy lanceerde in 1982 de Aesthedes ontwerpcomputer. Het was het eerste grafische werkstation waarbij een vormgever zonder tussenkomst van technici digitaal kon ontwerpen. Bijzondere Collecties over de computer:
De Aesthedes was in zijn tijd al een legendarische machine. Weinig bedrijven konden de kapitale aanschafprijs van de computer betalen. Dit maakte de Aesthedes tot een ware bezienswaardigheid. Met de opkomst van de Apple Macintosh II eind jaren tachtig verdween de Aesthedes uit beeld.

De Aesthedes was voorzien van tien microprocessoren, en de drie 20 inch beeldschermen konden 16 miljoen kleuren weergeven. In Nederland werd de Aesthedes onder meer aangeschaft door uitgeverij Sdu. Grafisch ontwerper Jaap Drupsteen gebruikte de Aesthedes om een deel van het 25-guldenbiljet te ontwerpen. Ook werd het systeem gebruikt voor het ontwerpen van nieuwe etiketten voor Heineken bierflesjes. Het basissysteem kostte in 1985 bijna 90.000 Britse pond.

Volgens Bijzondere Collecties is het bijzonder dat de computer tentoongesteld kan worden, omdat de grote computer meestal op de schroothoop eindigde. De Aesthedes is tot en met 13 mei te zien in de tentoonstelling The printed book.

Het naastgelegen UvA ErfgoedLab besteedt ook aandacht aan de mythische computer en verzamelt zo veel mogelijk verhalen, artikelen en foto's die te maken hebben met de Aesthedes. Wie zijn of haar eigen ervaringen wil delen met het UvA ErfgoedLab kan mailen naar aesthedes@uvaerfgoedlab.nl.

Bronnen: Persbericht en Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten