"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"zondag 13 september 2015

Aanvulling op het boek: MMCDit wordt een echte aanvulling op het boek Toen digitale media nog nieuw waren – Pre-internet in de polder (1967-1997). In het boek wordt een overzicht gegeven van de multimedia informatie-industrie in Nederland. En als dan een van spelers je boek koopt of cadeau krijgt, ontvang je binnen 24 uur een e-mail: waarom staat mijn oude bedrijf er niet in. Zo ook onlangs toen ik weer contact kreeg met Peter Luitze; voor mensen uit de drukkers- en uitgeverijwereld geen onbekende.

Ik leerde Peter kennen in 1993, toen hij druk bezig was om een multimedia bedrijf op te zetten binnen Roto-Smeets. Het bedrijf Multi Media Centrum (MMC) werd gevestigd op het terrein van Drukkerij Boekhoven Bosch in Utrecht en zou zich bezig houden met multimedia producten. In die tijd was er juist een ontwikkeling gaande van tekst CD-ROMs naar multimedia CD-ROMs, maar ook verschenen er in die tijd de eerste e-readers van Sony en de eerste e-boeken. Het bedrijf wist een paar getalenteerde mensen aan te trekken en nam het bedrijf Cynectics van de briljante programmeur Walter van Roozendaal over. Dit bedrijf had een voorloper van een relationele database onder de naam Data ABC ontwikkeld.
MMC concentreerde zich al snel op het produceren van e-boek naslagwerken op minidisk. Sony stimuleerde de productie van e-boeken via het Netherlands Electronic Book Committee, een ontwikkelingsgroep waarin systeemintegrators, uitgevers en distributeurs zaten. MMC produceerde een serie e-boeken:

Titel                                                                    Uitgeverij

Winkler Prins Medisch Vademecum               - Bonaventura/Elsevier

Winkler Prins Poly Marketing Vademecum     - Bonaventura/Elsevier

Winkler Pins Culinair Vademecum                 - Argus/Elsevier

PBNA Technisch Zakwoordenboekje              - PBNA/Elsevier

Elektronisch Handwoordenboek Engels         - Van Dale Lexicografie

Reisgids Ierland                                             - ANWB
Bron: Electronic Media Reporting, 1996

Achteraf bezien, was MMC met deze lijst de meest succesvolle producent van de Sony e-boeken. Omdat de eerste Sony slecht werden verkocht, ontwikkelde MMC een systeem waarmee het mogelijk was om Sony’s  minidisks op een PC af te spelen.


Intussen was het bedrijf ook begonnen met het produceren van CD-ROMs  voor uitgevers. Voor de Nederlandse Bouw Documentatie van Kluwer werd de Bouwbase ontwikkeld. Voor de beroepsvaart werd een winkelsysteem op CD-ROM ontwikkeld, waar de bestellijsten uitgeprint of via modem werden verzonden. Voor ABC voor Handel en Industrie werd een  direct marketing CD-ROM geproduceerd. Voor Uitgeverij Spectrum werd de eerste multimediale CD-ROM Encyclopedie geproduceerd. Maar ook werden CD-ROMs geproduceerd voor Falkplan en Keesing en IATA. In 1997 nam MMC het bedrijf Wigant Interactive, producent van CD-i/CD-ROM producties over.

Op de nieuwe golf van internet begon MMC vanaf 1996/1997 ook sites te bouwen voor Roto-Smeets, Media Partners en Business Media.  Helaas kon MMC de ommezwaai van CD-Media naar internet niet voltooien, aangezien Roto-Smeets de Drukkerij Boekhoven Bosch sloot en MMC samenvoegde met het multimediabedrijf van Drukkerij Plantijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten