vrijdag 25 september 2015

Aanvulling archief Project Pre-Internet: Telematica



Recentelijk kwam ik een verwijzing tegen naar het tijdschrift Telematica. Het kwam me bekend voor, maar ik had nog nooit een exemplaar van het tijdschrift gezien. Wel speelde in mijn achterhoofd dat een oud-collega van mij bij de nieuwsbrief Telecombrief daar iets mee te maken had. Susanne Rakels was hoofdredacteur van het tijdschrift geweest. Een e-mailtje naar haar maakte duidelijk dat zij betrokken was bij het realiseren van het tijdschrift in 1989. Ze had nog een viertal exemplaren liggen (Jaargang  1, nrs. 0 t/m/ 2 en jaargang 2 nr. 2).

Telematica, Blad voor Nieuwe Media, werd uitgegeven door Telematica Press, onderdeel van Telematica International een adviesbureau voor telecom infrastructuren in Eindhoven. Het bureau werd geleid door Jo Abelshausen (rechts op foto), afkomstig van PTT, en Kees Rovers (links op foto), afkomstig van de Rabobank.  Zij bleken missionarissen te zijn van Minitel in Nederland. In 1988 besloten zij mee te gaan werken aan de totostandkoming van Videotex Nederland en waren bereid om hun eigen projecten, waaronder Videotex Project Nuenen en de deelname bij A’Tel in Amsterveen in te passen in Videotex Nederland. Bij de opkomst van internet in het begin van de jaren negentig verdween Abelshausen van het toneel. Kees Rovers daarentegen wierp zich op als trekker van het glasvezelproject in Nuenen en omgeving en verwierf de geuzennaam Godfather van Ons Net Nuenen.



Van Telematica, Blad voor Nieuwe Media, verscheen een nulnummer in juli 1989. Het was een glossy-achtig tijdschrift in kleurendruk. Doelstelling van het blad was verspreiding van kennis over nieuwe media en videotex in het bijzonder en promotie voor Telematica International. De artikelen bestreken een wijd terrein aan onderwerpen zoals videotexprojecten, beeldplaten, navigatie, domotica, videoconferencing, kabelkranten en telewinkelen.  




De artikelen waren gelardeerd met foto’s en schema’s. Uiteraard foto’s van de videotexproeven in Nuenen en Amstelveen. 





Maar ook een paar zeldzame foto’s als de bezorgwagen van de James Telesuper te zien. Echt uniek is de foto van de Telesurveyer van Tele Atlas uit 1989, een soort Google Earth wagen, maar dan avant la lettre. 


En vergeet niet het Huis van de Toekomst van Chriet Titulaer. En Wehkamp met een foto van Joyce, de tele-assistente bij Wehkamp, netjes opgebouwd uit mozaïekblokjes.


De exemplaren worden gescand en gaan het elektronisch archief van Project Pre-Internet in. Uiteraard zijn ontbrekend nummers van het blad welkom om gescand te worden.

1 opmerking:

  1. Wat een mooie herinneringen! Maar Jak nog steeds going strong. Old soldiers never die!

    Groet

    Kees Rovers

    BeantwoordenVerwijderen