"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"woensdag 30 april 2014

Een Minitel in de collectie (1)

 
De collectie is weer uitgebreid, nu met een Minitelapparaat. Het is een Minitel Alacatel  254 uit de beginjaren tachtig. De terminal is ontworpen voor het succesvolle Franse videotex netwerk. Op 30 juni 2012 sloot Frankrijk haar pre-internet periode af.  Minitel was een van de eerste steden op gas/videotex en ging als laatste over op elektriciteit/internet.

Om het gebruik van het netwerk te bevorderen ontwikkelde het Centre National d’Etudes de Télécommunication ( cnet) een terminal onder de codenaam tictac ( Terminal Intégré Comportant un Téléviseur et l’Appel au Clavier), die later bekend zou worden als Minitel. Maar de Franse PTT ging nog een stap verder door de bestaande gedrukte telefoongidsen te vervangen door een elektronische online-gids met 34 miljoen telefoonnummers. De voordelen werden snel duidelijk: 24-uur beschikbaarheid, snelle toegang, uitfasering van gedrukte gidsen. In juni 1981 ging de elektronische online-telefoongids van start. Het Franse videotexsysteem Télétel/Minitel werd een doorslaand succes. Op het hoogtepunt, rond 1996, telde het systeem 25 miljoen connecties.


Toen de eerste videotexdienst in Nederland, Viditel van de PTT, niet erg voorspoedig op gang kwam, maakte het bureau Telematica International in Eindhoven, het adviesbureau van Jo Abelshausen en Kees Rovers, een plan voor een proeftuin in Noord-Brabant om daar 100.000 Minitels te plaatsen, uiteraard te leveren door Philips. Het plan werd later op kleine schaal gerealiseerd. Op 27 september startte in Amstelveen het A’tel project met Minitels, een gezamenlijk initiatief van Ahold, dat al enig succes boekte met teleshoppingdienst James Telesuper, en verder Philips, de Postbank met telebankingdienst Girotel, en PTT Nederland. Vijfhonderd huishoudens kregen gratis een Minitelterminal of modem ter beschikking. Twee maanden later kreeg in Nuenen (Noord-Brabant) een vergelijkbaar proefproject met driehonderd Minitels het groene licht. Initiatiefnemer van het project in Nuenen was Rabobank Nederland. Verder participeerden Philips, PTT Telecom, Van Eerd Groothandel, Koenvisser Holding en Telematica International. Projectleider was Kees Rovers. Het project was de voorloper van OnsBrabantNet, dat in 2004 internet, televisie en bellen begon aan te bieden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten