"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"maandag 3 december 2012

Vergeet het 25 jarig jubileum van SMS

Vandaag werd 20 jaar geleden de eerste SMS verstuurd werd. De 22 jarige Britse softwareontwikkelaar Neil Papworth stuurde op 3 december 1992 het allereerste, openbare sms-bericht ter wereld naar zijn baas bij Vodafone Richard Jarvis. De inhoud van de boodschap luidde 'Merry Christmas'. Een beetje vroeg op 3 december, maar in Groot-Brittannie zijn ze er altijd vroeg mee bezig. De boodschap werd getikt op een toetsenbord van een computer. De eerste sms die daadwerkelijk op een mobiele telefoon werd ingetikt werd in 1993 verzonden door Riku Pihkonen die bij Nokia werkte. De inhoud van de boodschap van Pihkonen is onbekend.

SMS werd gezien als een nieuw medium, maar met beperkingen. Allereerst beperkte dit medium zich tot tekst. In de VS wordt het dan ook texting genoemd. De tekst was bovendien beperkt tot 160 tekens op het scherm. Dat vroeg dan ook om een serie afkortingen, waarvan ff = even een van de bekende voorbeelden is. Uitgeverij Het Spectrum heeft in 2001 nog eens een SMS afkortingen woordenboek op papier uitgegeven, dat overigens maar één editie haalde*. Intussen zijn er verschillende online SMS-woordenboekjes, meestal geïncorporeerd in woordenboeken met internettermen.

SMS kan wel getypeerd worden als een van de eerste sociale media. Communicatie met een of meerdere personen wad een uniek verkooppunt. Maar intussen is het medium ook uitgegroeid tot een herinneringsdienst van afspraken van bijv. de tandarts of herinneringen aan de gebedstijden voor islamieten.

En met het nieuwe medium kwamen zoals gewoonlijk de rages. Een van de klassieke rages is om de Bijbel te gebruiken (de Bijbel in het Gutenbergproject, de Bijbel op CD-ROM, De Bijbel op Internet). En inderdaad uitgeverij Jongbloed kwam met een gedrukte SMS Bijbel, onder de titel SMS-BBL. Uiteraard werden citaten uit de Bijbel en later ook Koran per SMS verstuurd. Maar ook schrijvers gebruikten SMS om SMS-boeken te produceren; in sommige gevallen werden ze geproduceerd door meerdere schrijvers. Een lang leven was dit soort experimenten niet beschoren.

Was er in de jaren negentig een Seikohorloge dat headlines van nieuws doorgaf, zo werd vanaf 2000 geëxperimenteerd met SMS-nieuwsdiensten op de mobiele telefoon.  Zo begon NRC-Handelsblad in mei 2001 een nieuwsdienst die ook per SMS werkte. Kort na 11/9 werd de dienst uit de lucht gehaald. NRC ging weer iets anders doen.

 
Ook zijn er de nodige spellen voor SMS gemaakt. Zo hield het Eindhovense bedrijfje Physical Presence Games een maand lang een experiment met het interactief spel Xjou via sms en het web. Spelers moeten speciale codes op het juiste moment door anderen laten versturen. Er was een geldprijs mee te winnen. Het is onduidelijk wat er van het spel geworden is.  Wel is het zo dat SMS spellen vaak als dekmantel gebruikt werden voor sms-abonnementen. Zo heeft de Consumentenautoriteit het bedrijf Smart Media Services in 2009 een boete van 119.000 euro opgelegd, aangezien de dienst verpakt was als spelletje, terwijl het in werkelijkheid om een abonnement ging. SMS is intussen ook vast onderdeel geworden van televisieshows, waarbij men kan SMS’en om een keuze door te geven.

In de loop der jaren is SMS een grote geldbron geworden voor de telecombedrijven. Maar SMS staat aan het begin van het einde. De smartphone met Twitter neemt de positie van SMS over; de lengte van de berichten is nog steeds kort, maar het gemak van de distributielijsten. Apps zoals Whatsapp nemen snel de plaats in van SMS met als voordeel het gemak van de distributielijsten en de  lengte van de berichten. Kortom, de vraag is gewettigd of SMS wel de 25 jaar haalt.

*   WAN2TLK? (SMS-WRDNBKJE) door Gabrielle Mander, uitgegeven door Uitgeverij Het Spectrum - febr. 2001

29 juni 2015 - De uitvinder van SMS, de Finse ingenieur Matti Makkonen, is op 63-jarige leeftijd overleden. Makkonen bedacht in 1984 een manier om geschreven berichtjes naar andere mobiele telefoons te sturen. Hij werkte toen voor de Finse PTT, wat later telecomreus TeliaSonera zou worden. Aanvankelijk werd SMS gebruikt door telecomtechnici om onderling technische berichten tussen telecomcentrales uit te wisselen. Pas in 1992 werd het eerste publieke sms'je verstuurd. Makkonen verdiende er geen cent aan, anderen mochten de technologie van hem gratis toepassen. Hij weigerde ook sms-taal te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten