zondag 8 juli 2012

De Softwaregids is 12,5 jaar online. In september 1999 is de Softwaregids in Nederland van start gegaan. Van 1999 tot 2001 heeft de Softwaregids als particulier initiatief onderdeel uitgemaakt van verschillende websites binnen het VNU Portfolio. Na het barsten van de internet bubble in 2001 is de Softwaregids als zelfstandige website verder gegaan. Sinds de start in 1999 hebben 5.000 softwarebedrijven zich geregistreerd en zijn er 20.000 softwareproducten ingeschreven. Jaarlijks worden ongeveer 2 miljoen zoekopdrachten verwerkt. Sinds 2010 is de Softwaregids meertalig en actief in België en verschijnen er steeds meer producten uit het buitenland welke in Nederland nog niet vertegenwoordigd zijn.

De doelstelling is sinds de start ongewijzigd: Aanbieders van zakelijke software worden in de gelegenheid gesteld om hun organisatie en producten kosteloos te registreren onder voorwaarde van regelmatige validatie. Hierdoor wordt de actualiteit gegarandeerd.
Bezoekers wordt een informatiebron geboden waarop zakelijke software gezocht kan worden, eveneens kosteloos. De database kan worden benaderd vanuit een behoefte aan bepaalde functionaliteit of een behoefte vanuit een specifieke branche. De resultaten kunnen verder worden gefilterd op criteria als prijs, OS, etc.

De softwaregids heeft een geschiedenis liggen bij VNU, een van mijn oude werkgevers. Ook ik heb daar een geschiedenis liggen, die ook te maken heeft met computer en softwaregidsen. In 1980 werkte ik bij het bedrijf VNU Database Publishing International B.V. (VNU DPI), een greenhouse voor elektronisch uitgeven binnen de VNU Business Press Group. Deze business divisie bezat o.a. tijdschrifttitels als Intermediair, Computable, Textilia en PW. Internationaal, buiten de Benelux, had de divisie ingezet op automatisering, tegenwoordig ICT genoemd. Een van de eerste internationale vestigingsplaatsen was Londen. Er werden Engels computer tijdschrifttitels gekocht van Haymarket Media Group en een bedrijf opgezet in het hartje van Londen. Maar VNU BPL wilde snel groeien en kocht ook CUYB Ltd in Bournemouth, een uitgever van computer jaarboeken onder de originele titel Computer User Year Book, een uitgave met hardware en software informatie. Het was een goede aankoop, maar de productiemethode van de boeken verkeerde tussen het loodzetten en fotozetten.

Dat was het punt waarop ik in 1981 gevraagd werd voor advies. Met de ervaring van het automatiseren van de productieprocessen van naslagwerken zoals encyclopedieën (Grote Spectrum Encyclopedie, Summa, Grote Oosthoek), was dit natuurlijk een hele uitdaging. Het bedrijf werd van Bournemouth naar de Londense vestiging verplaatsten voorlopig bleef de productiemethode hetzelfde. Intussen zou gewerkt worden aan een nieuwe productiemethode, die zowel gedrukte jaarboeken en online databanken zou moeten opleveren; tevens werkte ik aan mijn vestiging in Londen. Daar werd ik geconfronteerd met een nieuwe uitgever die zijn eigen adviseur meebracht. Deze had kennis van nieuwe software (Mapper) en die moest – zonder voorbeelden en zonder schaduwdraaien - gebruikt gaan worden. Dat werd een moeilijke beslissing voor mij. Gelukkig wist ik in het bedrijf twee andere projecten binnen te halen: een PC software directory en het online brengen van een dagelijkse nieuwsbrief. Het Computer User Year Book project mislukte faliekant en er kwamen een jaar lang geen jaarboeken uit, behalve de PC software directory die in samenwerking met Roto Smeets in Den Bosch geproduceerd was. De Engelse jaarboeken zijn er uiteindelijk gekomen en hebben tot ruim in het eerste decennium van 2000 bestaan.

Intussen was Tosco, het bedrijf achter de Nederlandse Softwaregids, midden 1999 begonnen met het verzamelen, beheer en verrijken van profielen en is nu marktleider binnen de branche. Het bedrijf heeft intussen een indrukwekkend bestand van courante profielen van 11.000 softwarebedrijven, 26.000 contactpersonen en 30.000 softwareproducten opgebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten