dinsdag 19 november 2013

Intermediair Online in 1995

Recentelijk ontving ik van Bert Wiggers, ex-uitgever van Intermediair Online en NU.nl, een presentatie over het ontstaan van Intermediair Online. Voor mij was dat erg leuk aangezien ik zelf ook een blauwe maandag bij Intermediair Bibliotheek heb gewerkt en later bij VNU Database Publishing International, de facilitaire groep aanstuurde voor de eerste elektronische vacaturebank in Nederland.

Deze databank, Jobdata, startte in 1980 met de lancering van de openbare videotexdienst Viditel en werd in 1985 beëindigd. Officieel heette het, dat de rubriek/site geen extra meerwaarde bood aan het weekblad. Maar er werd in dat jaar ook zwaar bezuinigd. Het staken van de dienst was best een klap. Twee jaar later kwam daar nog het stopzetten van de consumentendienst Ditzitel over heen en nog eens een ongelukkige aankoop van Joblink in 1989. In al deze projecten had VNU het nodige geld geïnvesteerd, maar zag zij er weinig tot niets van terug. En dat leverde VNU voor een aantal jaren een trauma een flink trauma op.

Daarom was het interessant om te zien hoe Intermediair het internet tegemoet zou treden. Het management moest wel iets doen om zeker te weten dat er niemand met de online vacaturemarkt er vandoor zou gaan. Begin 1994 werd een plan opgezet voor bulletinboardsysteem met vacatures. Na vele vergaderingen werd de start van Intermediair Online in april aangekondigd door de directeur in Nieuwstribune. Binnen drie weken was er een prototype van 10 pagina’s. Bij de lancering op 8 september was de site www.vnu.com/intermediair 50 pagina’s groot en werkte onder de webbrowser van Netscape. De lancering werd aangekondigd in een extra bijlage bij het Weekblad Intermediair. Uiteindelijke groeide Intermediair Online uit tot een site met veel rubrieken zoals BanenNet, PW Net, MBA Plaza, Expat Infobase, Tests Online en een Shop. Uiteraard werd ook gewerkt aan advertenties. Tempo Team was de eerste adverteerder en Océ nummer twee. Pas in december 96 werden de advertenties integraal van blad op web overgenomen.

 
Als lezers van dit blog nog afbeeldingen van bijv. openingspagina's van historische sites op machines hebben staan, dan hoor ik graag hierover. Uiteraard ben ik ook geïnteresseerd in de niet-alledaagse computerapparatuur uit de pre-internet en vroege internet periode. Stuur de machines niet op, maar stuur foto’s of video’s.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten