donderdag 30 juni 2022

Tentoonstelling Water-Polder-Weerwater in Almere

Persbericht

Stadsarchief Almere heeft, mede vanwege de Floriade 2022, de tentoonstelling Water-Polder-Weerwater samengesteld.  Aan de hand van een foto’s, ontwerpschetsen en brieven uit de collectie van het stadsarchief wordt de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de polder, Almere en het Weerwater verteld. De tentoonstelling, in het Nederlands en Engels, is van 1 juli tot en met december 2022 te zien. 

Water-Polder-Weerwater toont stap-voor-stap hoe in de jaren 60 in het water van het IJsselmeer land werd gewonnen en hoe midden in die net drooggevallen polder wéér water kwam te liggen. Hoe maak je eigenlijk een polder? En waarom een meer midden in de stad?  In de tentoonstelling komen verder het oerbos en het Weerwatereiland op het Floriadeterrein aan bod, evenals toekomstige ontwikkelingen rond het Weerwater. De tentoonstelling ontrafelt ook het verhaal waarom het Weerwater heet.

De naam Weerwater was de winnaar van de namenwedstrijd uitgeschreven door de Straatnamencommissie in 1981. Na het droogleggen van de Zuidelijke Flevopolder werd in Almere weer een waterplas aangelegd: Weerwater dus. Ook werden de namen Centrale Plas en Placenta ingestuurd. De naam Placenta is volgens de anekdote een verschrijving van Plas Centraal.  

 


 
 

Het ontstaan van de nieuwe stad Almere uit het water in vier illustraties: het ontwerp van de polders, het aanleggen van de dijken, het schetsen van de nieuwe stad, het Weerwater als het middelpunt van de nieuwe stad.

Bij de voorbereiding van Water-Polder-Weerwater werden in de archiefbewaarplaats van het stadsarchief bijzondere ontwerpschetsen van stedenbouwkundige Teun Koolhaas uit 1973 herontdekt. Naast een groot aantal bronnen uit de collectie van het stadsarchief toont de tentoonstelling ook foto's uit Het Flevolands Archief, krantenarchief Delpher, het archief Bart Hofmeester/AeroCamera en Het Nieuwe Instituut. 

Water-Polder-Weerwater richt zich op Almeerders die meer willen weten over de geschiedenis van hun stad en op (Floriade)bezoekers die zich mogelijk niet realiseren dat ze zich op de voormalige zeebodem van het IJsselmeer bevinden. Op de muur van Stadsarchief Almere komt een markering hoe hoog het water zou staan zonder de dijk.

De tentoonstelling en de begeleidende brochure (32p) is tweetalig (Nederlands en het Engels). Bij de tentoonstelling verschijnen ook twee video’s met peetvader Paul de Maar, beleidsmedewerker Marijke Kuijpers, stadsecoloog Annemiek Eggenhuizen en onderzoeker/kunstenaar Krijn Christiaansen.

Openingtijden:  
De tentoonstelling Water-Polder-Weerwater is van 1 juli tot en met december 2022 open op
woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00  en op verzoek   
Stadhuispromenade 2, 1315 XP Almere, tegenover Stadhuis, links onder de bibliotheek  
Zie stadsarchief.almere.nl/weerwater voor meer informatie en actuele openingstijden. De tentoonstelling komt op termijn ook online beschikbaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten