donderdag 16 juni 2022

Almere vanuit de wolken

Dit boek gaat over new town Almere. Deze stad telt haar leeftijd niet in eeuwen, maar in decennia. De eerste acht gezinnen kregen hun sleutel tot de stacaravan in 1975 en de eerste bewoners van de stenen huizen in 1976. Het is een stad die verrees uit het water, toen in 1959 begonnen werd met het leggen van dijken en in 1967 het droogmalen van de polder Zuidelijk Flevoland. Almere is de nieuwste stad in Nederland sinds 1975 en werd een gemeente in 1984. Het is nu de achtste, grootste gemeente van Nederland met 230.000 inwoners.


 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto voorplat boek

Uniek boek

Het boek Almere vanuit de wolken is een groot en gewichtig boek, Het boek bevat meer dan 200 luchtfoto’s op liggend A4 formaat en is bijna 2 kilo zwaar. Het is ook een uniek boek, want de 200+ luchtfoto’s laat de ontwikkeling van de new town Almere zien vanaf 1964 tot 2021. Uitgeverij Watermerk heeft weliswaar vergelijkbare boeken gemaakt van Den Haag, Rotterdam en Dordrecht,, maar Almere kan haar hele geschiedenis in luchtfoto’s laten zien.

Het boek is ontstaan als vervolg op de tentoonstelling Almere Boven, georganiseerd door het Stadsarchief Almere van augustus 2020 en september 2021 met luchtfoto's over de ontwikkeling van de stad, te zien in het Stadsarchief, en op drie andere locaties in de stad.

De tentoonstelling liet een beperkte selectie luchtfoto’s uit de collectie van het Stadsarchief zien van oude zwart-wit foto's uit de jaren '60 tot recente opnamen. Hieruit is voor Almere Boven een selectie gemaakt die samen het verhaal vertellen over de meerkernige stad en de enorme groei van de afgelopen 50 jaar.

De tentoonstelling liet een beperkte selectie van de 25.000 luchtfoto’s uit de collectie van Stadarchief Almere zien. Maar de reacties op de tentoonstellingen vroegen om meer. Dat was de aanleiding voor Michel Langendijk om in de collectie van luchtfotograaf Bart Hofmeester van AeroCamera onderzoek te doen naar materiaal voor een boek. Michel Langendijk was betrokken geweest bij de samenstelling van Almere Boven en Bart Hofmeester (1921-2001) had vanaf 1964 luchtfoto’s van Flevoland en Almere gemaakt. Roel Dijkstra beheert de collectie van AeroCamera en hij maakte de actuele foto’s van 2021. Het boek bevat een voorwoord van stedenbouwkundige Brans Stassen, die meewerkte aan de ontwikkeling van Almere. Verder is er een korte inleiding.

De foto’s vormen niet een serie van historische foto’s, maar laten de historische foto naast een actuele foto zien, genomen vanuit hetzelfde gezichtspunt. Zo zijn de acht stacaravans omringd door een woestenij in Almere Haven te zien met een evenknie van de huidige bebouwing. Deze redactionele formule is door bijna het hele boek volgehouden. 

Gebruik 

Het boek is voor een Almeerder een mooi boek om achteloos op een tafeltje te laten liggen, wanneer er bezoek komt, of om cadeau te doen. Maar het boek verdient een ruimere verspreiding.

Voor de vroege bewoners van Almere is het boek niet alleen interessant om in te bladeren en te zoeken naar hun huis (en/of vroegere huizen). Ik had dat genoegen om met de allereerste Almeeerder, bewoner van een stacaravan en politieman Wim Leeman, het Bivak in Haven op foto’s te zoeken. Maar ook heb ik een verslag gelezen van een vroege bewoner, die aan de hand van de foto’s een oude fietsroute uitstippelde.

Inzet: Wim Leeman wijst in het boek de foto van het Bivak aan;  grote foto van het Bivak met de acht stacaravans (links) en de kantorenbarakken De Haak (rechts). 

Journalist van Almere Deze Week Robert Mienstra deed de suggestie om alle basisscholen een exemplaar te geven, zodat eens per jaar de klassen op de jaarlijkse Almeredag de geschiedenis van Almere kunnen visualiseren.

Maar het boek kan ook door professionals in de ruimtelijke ordening zoals stadsontwikkelaars, stadsplanners en architecten gebruikt worden. Tenslotte presenteert het boek het ontstaan en de snelle groei van een new town binnen een halve eeuw. De foto’s laten de karakteristieke Almeerse ontwikkeling van de kernen zien, het groen in de wijken en tussen de kernen, de infrastructuur, de scheiding tussen woonwijken en industrieterreinen, de busbanen en het fietspaden. 

Tenslotte nog een tip voor City Marketing Almere.  Recentelijk presenteerde Stadsarchief Amsterdam een 3D filmpje van 5 minuten, waarin de ontwikkeling van de Amsterdamse grachtengordel tussen 1600 en 1700 werd neergezet. Almere vanuit de wolken vormt een mooie basis voor een korte animatiefilm van 5 à 6 minuten over het ontstaan en de snelle opkomst van de stad in nog geen halve eeuw. Het kan een mooie internationale promotie voor de stad Almere vormen o.a. via internet als aanloop naar het 50 jaar jubileum van de eerste bewoning van Almere in 2025/2026.

Almere vanuit de wolken, samengesteld door Michel Langendijk, uitgever Watermerk BV,EAN 9789078388302, 264 pagina’s, 1853 gram, 39,95 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten