donderdag 29 november 2018

Werelddag Digitale Duurzaamheid

De VN heeft de laatste donderdag van november uitgeroepen tot Werelddag Digitale Duurzaamheid. Speciale aandacht wordt besteed aan de digitaal duurzaamheid van erfgoed en vintage items. Maar wat betekent digitaal duurzaamheid?

Het woord duurzaamheid, in het Engels preservation) doet me denken aan Preservation Hall in New Orleans, Louisiana. De stad is beroemd om zijn Dixieland muziek, maar dat is niet altijd zo geweest. Pas na de heropleving van de Dixielandmuziek in de jaren vijftig kwam Dixieland weer in zwang met marsen in de French Quarter en bands in de carnavalsoptochten van Mardi Gras. Het was in 1961 dat in de St Peter Street een oud gebouw werd aangewezen om de traditie van de Dixielandmuziek te promoten. En dat is wat er gebeurt. In de jaren zestig begonnen veteraanmuzikanten als Sweet Emma en Kid Thomas er beroemde blues te spelen. Toen de veteranen gestorven en begraven waren met de laatste mars Oh, when the Saints, ging de muziektraditie verder. De vrij sobere muziekzaal is de belichaming van de duurzaamheid met drie trefwoorden: Beschermen, Bewaren en Bestendigen.

Preservation Hall is een analoog duurzaamheidsproject, misschien met uitzondering van de digitaal opgenomen muziek-cd's,die er zijn opgenomen. Maar de 3B slogan geldt ook voor digitale duurzaamheid. Natuurlijk kunnen veel erfgoed en vintage items zoals bestaande muziekopnames, bestaande films, papieren boeken via de AC/DC route worden omgezet van analoog naar digitaal voor conserveringsdoeleinden in archieven, musea of andere geheugeninstituten. Maar interessanter is de conservering van digital-born  voorwerpen, geproduceerd met computers. De vraag is vaak: waarom zouden we ze bewaren? Natuurlijk kunnen computers en randapparatuur bewaard  worden voor technische doeleinden en soms voor het tonen van ergonomische aspecten zoals het gebruik van een muis. Maar het is interessanter om digitale artefacten te bewaren om te laten zien hoe digitale technologie is gebruikt om een artefact van schoonheid te creëren, of het nu gaat om digitale kunst of games of voorwerpen uit andere disciplines.

Laten we mooie of schurende digital-born voorwerpen duurzaam bewaren, anders gaan ze verloren of moeten ze opgraven met behulp van digitale media-archeologie.


UPDATE...UPDATE...UPDATE


Op de Werelddag van Digitale Duurzaamheid publiceert de Koninklijke Bibliotheek dat zij een webcollectie hebben gevonden en gearchiveerd van Euronet.nl, internetproviders in Nederland sinds mei 1994 enna XS4ALL en De Digitale Stadeen van de oudste hosts. Euronet  is verschillende keren veranderd van eigenaar en naam,maar nog steeds is de oorspronkelijke URL of webadres euronet.nl niet veranderd sinds 1994. Daardoor zijn er anno 2018 nog steeds websites uit de begintijd van het Nederlandse web online.  Uitzonderlijk is dat anno februari 2017 het oorspronkelijke overzicht nog online te vinden was wat er aan sites op het web was gehost in mei 1997, december 1998 en in 2005. Hierdoor was de oorspronkelijke omvang van het Euronetdomein op deze data redelijk nauwkeurig te reconstrueren. Ook voor toekomstige onderzoekers is dergelijke data een goudmijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten