"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"maandag 24 april 2017

Het wonderlijke leven van Chriet Titulaer

Op 73-jarige leeftijd is Chriet Titulaer overleden. Hij werkte als ruimtevaart deskundige, promotor van hi-tech, visionair, televisiepresentator en multiple mediaal publicist. Van 1969 tot in de jaren negentig was hij actief.


Chriet Titulaer schoot als een raket de huiskamer in bij de landing van Apollo 1 op de maann in 1969. Samen met Henk Terlingen presenteerde hij als ruimtevaartexpert de maanlanding en maanwandeling vanuit Hilversum live. De originele banden met de uitzending van de maanlanding zijn helaas gewist door de NOS, maar het archief bij Beeld en Geluid heeft nog een kopie van de televisieregistratie, beschikbaar gesteld door een particulier.

Daarna ontwikkelde Chriet Titulaer zich tot wetenschapspublicist. In 1978 begon Teleac met de uitzending van de cursus Microprocessors, onder leiding van Chriet Titulaer. Het was een absoluut succes, want er schreven meer dan 12.400 deelnemers op in. En in 1979 kwam er een vervolg.

Vanaf 1980 profileerde hij zich als promotor van de nieuwe media. In zijn boek Toekomst Beeld (zie omslag) behandelde hij het toenmalige scala aan elektronische media: video, kabeltelevisie, satelliettelevisie, huiscomputer, Viditel en Teletekst. Voor de TROS het televisieprogramma de Wondere Wereld. 
Maquette van het Huis van de Toekomst 

Vanaf 1989 was het Huis van de Toekomst in Rosmalen, naar een idee van Chriet Titulaer, open. Het was de eerste publieke domotica promotie in Nederland. Het trok meer dan 300.000 bezoekers in het eerste jaar. En het blad Telematica, Blad voor Nieuwe Media wist in december 1989 te melden dat er een bestelling was voor twee Huizen van de Toekomst in Portugal. Het Huis van Toekomst wordt in 1995 gesloten na 3,2 mln. bezoekers. Over het Huis van Toekomst verscheen ook een boek. Behalve een Huis van de Toekomst heeft hij ook gewerkt aan het Kantoor van de Toekomst. Zijn idee om in de jaren vijftig een opvolger van het Huis van de Toekomst te bouwen in Houten vond geen doorgang.


Chriet Titulaer werd zonder meer herkend aan zijn hese stem en zijn Limburgs accent. Na zijn televisieoptreden in 1969 kreeg hij het advies om mediatraining te nemen. Gelukkig heeft hij dat niet gedaan en bleef zijn stemgeluid direct herkenbaar, maar was hij wel doelwit was voor menige stemimitator. Maar aan zelfspot ontbrak het hem ook niet, zoals duidelijk is op de reclame van PTT Telecom (ill. links). Zo is er een filmpje  van de 1 aprilgrap, waarin hij gezeten op een fiets, met een minitelterminal (telefoon met online beeldscherm), clownesk de hoek om komt fietsen en een telefoontje aanneemt (ill. rechts)

Als promotor was hij nieuwsgierig en zeer actief. Hij geloofde heilig in het slagen van de eerste publieke online informatiedienst Viditel en werkte hiervoor veel samen met PTT Telecom.  En in 1986 zette hij een 2D houten maanraket tegen de Domtoren zetten om zijn ruimtevaartbeurs te promoten.

Behalve de promotie van hi-tech, probeerde Titulaer ook de consequenties van de nieuwe media en uitvindingen te doorgronden. Met het Huis van de Toekomst, dat aanvankelijk begon met 100 noviteiten en na een jaar 170 noviteiten kon claimen, toonde hij de integratie van deze noviteiten in de huiskamer van de toekomst, inclusief twee beeldtelfoons à 200.000 gulden per stuk, maar ook grijs water voor toiletspoeling en het thuiskantoor met telecomfaciliteiten ter vermijding van de autofiles.

In de jaren negentig ging zijn gezondheid achteruit, werd zijn zaak verkocht en verdween hij uit het publieke leven. In april 2017 kwam er een einde aan zijn wonderlijke leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten