"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"vrijdag 1 januari 2016

Adieu digitaalverleden.nl (althans tijdelijk)In het afgelopen jaar zijn 356 cameo’s de revue gepasseerd uit de geschiedenis van de Nederlandse informatie-industrie met hoogtepunten uit de jaren 1945 tot 2000 onder de noemer:

-                      Dit jaar in digitaalverleden.nl

-                      Deze maand in digitaalverleden.nl

-                      Deze dag in digitaalverleden.nl

In principe bevatte elke cameo een korte tekst met illustratie op sociale media. De uitgeefformule bevatte een mini blogposting op Blogger, die doorgekopieerd werd naar LinkedIn en aangepast aan 140 posities op Twitter. In sommige gevallen is de mini blogposting ondersteund met een uitgebreide blogposting of een verwijzing naar een reeds bestaande posting op het blog  Toendigitalemedianognieuwwaren.blogposting.nl of buziaulane.blogposting.nl. Tevens werd de omslag van het gelijknamige boek getoond met een verwijzing naar de vindplaats in het boek.Hoe was deze serie mogelijk?

Sinds twee jaar werkt Electronic Media Reporting aan een tiental databanken met informatie over de Nederlandse informatie-industrie uit de periode 1945-2000. Intussen zijn ca. 5000 records in de formaten Excel, pdf en jpeg opgeslagen. En dagelijks worden meer records toegevoegd.Wat heeft digitaalverleden.nl opgeleverd?

De cameo’s hebben een kleine groep van trouwe volgelingen aangetrokken. Reacties kwamen op LinkedIn en Twitter, uit binnen- en buitenland. Het zijn meestal mensen die de periode hebben meegemaakt. Soms heeft het een aanvulling opgeleverd,  soms een uiting van gevoelens uit die tijd.


De statistieken van Blogger en Twitter laten een wisselende interesse zien. Een absoluut Twitter record was de cameo van 18 december met meer dan 4250 weergaven van de tweet en 316 interacties. Dit was naar aanleiding van de PTT Telecom poster in 1983 met Chriet Titulaer voor het gebruik van de thuiscomputer voor de informatiedienst Viditel. Het leverde zelfs het woord van 1983 avant la lettre op: thuischriet.


Ook kwam ik 4 edities van het tijdschrift Telematica op het spoor dankzij oud Telecombrief collega Susanne Rakels; een interessante bron met artikelen en enige unieke foto’s zoals die van de eerste Tele-Atlas registratiewagen, die in 1969 o.a. in Rotterdam rondreed. 
Verder ontdekte ik op internet het proefschrift van Frank Veraart dat qua periode en onderwerp het boek Toen digitale media nog nieuw waren gedeeltelijk overlapt.


De omslag van dit boek werd aan iedere cameo toegevoegd om het aan te reiken als bron en uiteraard ook voor verkoop. Hoewel het boek dagelijks op de miniblogs en LinkedIn aankondigingen getoond werd, was het aantal boekverkopen minimaal.
Was Digitaalverleden.nl de moeite van het samenstellen waard?

Het samenstellen van de cameo’s was interessant. Nog interessanter was de uitdaging om dagelijks illustraties en verwijzingen bij de hoogtepunten te zoeken. Illustratiemateriaal uit die periode is schaars en moeilijk vindbaar.Is Digitaalverleden.nu voltooid verleden tijd?

Een jaar met digitaalverleden.nu cameo’s is een kunstmatige eenheid. Met enige inspanning zouden er zeker nog een paar maanden of misschien zelfs een tweede jaar aan toe te voegen zijn. Maar er zijn andere plannen en daar kunt u in januari 2016, in een nieuwe blogposting over lezen.Jak Boumans is beschikbaar voor het samenstellen van artikelen op basis van de databanken van Electronic Media Reporting en op internet beschikbare informatie. Hij is ook beschikbaar voor gastcolleges en lezingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten