"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"donderdag 17 juli 2014

Acoustic couplers

Modems en acoustic couplers zijn al eens aan de orde geweest in postings van het blog. Maar onlangs kreeg ik een echte BH acoustic coupler van een oud-correspondent voor een aantal kranten. De acoustische couplers werden zo genoemd omdat ze de enen en nullen van de computer vertaalden naar geluidshoogten voor verzending via de telefoon (het modem geluid). De telefoon werd dan in een cup met een microfoon en een cup voor de luidspreker gemanoeuvreerd.
 
De eerste acoustische coupler was een houtjes-touwtjes model. Het nam weinig ruimte in beslag in een tas of koffer. Zowel de afgebeelde draagbare NEC computer als de acoustische coupler werken nog. 
(© Foto: Jak Boumans Collection)
(PC and acoustic coupler are properties of Johannes Cornelius van Nieuwkerk and are on loan to the Jak Boumans Collection)

De houtjestouwtjes acoustic coupler was natuurlijk handig om mee te nemen op reis. Maar het was niet altijd even gemakkelijk om het telefoontoestel erin te manoeuvreren. Er waren nog bakeliet telefoontoestellen met draaischijf in gebruik, m.n. in Groot-Brittannië. Het nieuwe telefoontoestel TK64 begon in de jaren tachtig in zwang te raken. Een acoustic coupler op een plankje was dan gemakkelijker en kon ook mee in een attache case samen met de Radio Shack Tandy Model 100 draagbare computer. beide items plus de TK64 werken nog.
(© Foto: Jak Boumans Collection) 
(Property of the Jak Boumans Collection)

De oud correspondent was in Portugal  correspondent van Trouw, GPD en Groene Amsterdammer. Hij schafte de acoustic coupler overigens pas aan, toen hij in 1988 de opdracht kreeg om voor de sportverslaggevers van NRC en Algemeen Dagblad bij de Olympische Spelen in Seoul, de software te schrijven (in Basic) om automatisch verbinding te maken met de server in Rotterdam. Dat was nogal ingewikkeld omdat de verbinding via meerdere servers liep waarop met telkens andere wachtwoorden moest worden ingelogd. Het is een echte BH acoustic coupler, die gebruikt werd in combinatie met de Radio Shack Tandy Model 200 draagbare computer.
(© Foto: Jak Boumans Collection) 
(Gift by Jan Halkes, part of the Jak Boumans Collection)

Hebt u digitaal erfgoed (apparatuur, CD-ROMs, CD-i, minidisks, publicaties op floppy disc of diskette of foto's hiervan) en wilt u er vanaf, stuur dan eerst een foto met een beschrijving aan jak [at] euronet.nl.
.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten