"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"woensdag 20 november 2013

Internetpionier ISP Euronet verkocht

ISP Euronet is door T-Mobile verkocht aan CDS Group. Met de aankoop van Euronet wil CDS Group haar positie in vast internet en telefoniediensten in Nederland verder verstevigen. Verkoper T-Mobile gaat zich volledig richten op mobiel internet.

CDS Group is eigenaar van M7, een aanbieder van digitale satelliettelevisie met een belangrijke marktpositie in de Benelux. Dit dochterbedrijf biedt Nederlandse klanten tv, internet en telefonie aan via het merk CanalDigitaal. Met de aankoop van Euronet met 270.000 klanten kan CanalDigitaal, zijn triple play services uitbreiden, te meer daar Euronet een eigen vast telefoonnet heeft. Nu werkt Canaldigitaal samen met KPN. Toezichthouder ACM moet de overname nog goedkeuren.

Euronet past niet langer in de strategie van T-Mobile. Met het afstoten van Euronet kan T-Mobile zich meer richten op mobiele telecommunicatie en specifiek mobiel internet

Euronet, oorspronkelijk beken als Euronet*Internet, is een van de oudste providers van Nederland. Het bedrijf startte haar activiteiten in 1994 en kwam in 2007 in handen van T-Mobile na de overname van Orange Nederland door Deutsche Telekom. De internetdienst is in de bijna 20 jaar van haar bestaan regelmatig gewisseld van naam: orange, wanadoo en online.nl. De naam Euronet bleef gereserveerd voor het zakelijke internet dienst.
    

 
De pionier ISP bedrijven hadden begin 1994 of een achtergrond in het idealistische internet of business internet. XS4ALL leverde al een zakelijk abonnement vanaf 1989 voor 100 gulden (45 euro) per maand. Ook waren er not-for-profit ISPs like Knoware en IAE. In 1993 begon XS4ALL met een consumentendienst. En in januari 1994 werd De Digitale Stad (DDS) voor consumenten gelanceerd. In die omgeving werd in 1994 de commerciële toegangsdienst Euronet*Internet opgericht. Dit bedrijf had haar wortels niet in internet, in idealen en anarchie. Euronet*Internet ging op de zakelijke toer en verleende toegang tot internet voor bedrijven en particulieren. De oprichters, Arko van Brakel en de Engelsman Simon Cavendish, realiseerden zich dat Euronet een moeilijke boodschap had met het uitleggen wat internet was en hoe men op internet kon komen. Het bedrijf moest dus de aandacht trekken en dat deed dat ook. De meest bekende actie was de apenstaartactie, waarbij op een ochtend door heel Amsterdam affiches in de bushokjes waren opgehangen van een aapje met een krulstaart. Behalve een imagocampagne leverde Euronet*Internet bij iedere nieuwe abonnee een kennismakingsdoos af met een cd-rom met toegangssoftware en een handboek.

Zelf behoor ik tot de eerste lichting van Euronet klanten en heb nog steeds een euronet.nl e-mailadres sinds 1995.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten