zaterdag 28 september 2013

Google introduceert nieuw zoekalgoritme

Onder de naam Hummingbird (Kolibrie) heeft Google een nieuwe versie van haar zoekalgoritme in gebruik genomen. De introductie valt samen met de 15e verjaardag van Google.

 Google startte ooit met het zoekalgoritme BackRub, een software gebaseerd op een zoekprogramma dat op Stanford University gebruikt werd. Dit zoekprogramma leunde sterk op Booleaanse principes AND, OR en NOT, waarmee trefwoorden werden ingesloten of uitgesloten. Dit was in die tijd geen probleem aangezien de gebruikers nog niet zoveel ervaring hadden met zoeken. Ze gebruikte of een enkelvoudige zoekterm of een meervoudige zoekterm. Maar in de loop van de jaren zijn de zoeker meer bedreven geworden en geven nu concepten en woorden met meningen in. Hierdoor worden de zoekacties langer en meer gecompliceerd en werd het zoekprogramma minder effectief. Intussen wordt meer dan 90 procent van de zoekvragen afgehandeld door het Hummingbird zoekalgoritme.

Dit jaar is het 15 jaar geleden dat Larry Page en Sergey Brin hun bedrijf officieel opzette en begonnen te werken in de garage van Susan Wojcicki, intussen een senior Google medewerkster. De 15e verjaardag is gezet op 27 september 1998, omdat Google’s indexsysteem dat van Yahoo passeerde. Twee jaar later zou Google een samenwerking met Yahoo! aangaan en werd de Google de standard zoekmachineleverancier. Eveneens in 2000 kondigde Google de eerste index van een miljard URLs aan, waarmee het bedrijf de grootste zoekmachine ter wereld werd.

De oprichters van Google kenden elkaar van Stanford University sinds 1996. Als postdoc studenten begonnen zij te werken aan een zoekmachine, die zij BackRub noemden. Deze machine was gebaseerd op software die al op de servers van Stanford werd gebruikt, maar die uiteindelijk ervan werd afgehaald, aangezien deze teveel bandbreedte gebruikte. In 1997 besloten Page en Brin hun zoekalgoritme een nieuwe naam te geven. Na een brainstorm, kwamen zij op de naam Google! (met uitroepteken), een woordspeling op de wiskundige term googol, een 1 gevolgd door 100 nullen. De nieuwe naam gaf tevens de ambitie van oprichters aan; zij wilden de oneindige hoeveelheid informatie op internet organiseren met een zoekmachine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten