"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"vrijdag 5 juli 2013

Uitvinder computermuis in de cloud

Douglas (Dough) Engelbart de uitvinder van de computermuis is op 2 juli 2013 op 88-jarige leeftijd overleden. Hoewel deze pionierende computerwetenschapper aan de wieg van de computermuis stond, reikte zijn invloed reikte veel verder; in de huidige terminologie tot in de cloud.

Al in 1964 begon Engelbart als medewerker van het Stanford Research Institute (SRI) met de ontwikkeling van de computermuis. De muis kwam voort uit het onderzoek naar een eenvoudige manier om een cursor op het scherm te bewegen. Hij presenteerde de muis in 1968 in San Francisco tijdens een presentatie die “moeder van alle demo’s” werd genoemd.
 
De eerste prototypes van de muis waren zeer eenvoudig en gemaakt van hout. Het zou overigens nog twee decennia duren totdat de muis een commercieel succes werd. Intussen leek de muis nauwelijks meer op vroege versies van de muis met drie knoppen; de eerste commerciële muis van Apple had slechts één knop. Vandaag zijn computermuizen geavanceerde apparaten; sommige zijn draadloos, en meer recent, hebben zij geen ballen meer voor tracking. In plaats daarvan wordt een laserstraaltje gebruikt om de plaats op het scherm te bepalen.

SRI  gaf Apple een licentie op de technologie van de muis in 1983 voor $40,000 (bijna 50.000 euro) aan Apple. Zelf ontving Engelbart weinig royalties voor zijn uitvinding, aangezien het patent in 1987 verliep en de muis nog niet massaal gebruikt werd.

Waar de naam 'muis' vandaan komt is niet precies te zeggen, maar zeker is wel dat Engelbart die naam niet heeft bedacht. De wetenschappelijke naam van het apparaat de "XY Position Indicator voor een Display System" sloeg niet aan. De eerste gebruikers haatte de ingewikkelde naam van het apparaat en noemde het al snel "schildpad" en later "knaagdier", waarna het apparaat aaibaar werd betiteld als "muis."

Engelbart was een pionierende computerwetenschapper, die zich bezighield met mens/computer-interface in een omgeving toen computers kamerbreed waren en gevoed werden met ponskaarten. Zo werkte hij met zijn onderzoeksteam aan de ontwikkeling van bitmaps, een standaard voor de weergave van afbeeldingen op computerschermen, e-mail, tekstverwerkingsprogramma en voorlopers van de grafische interface. Zo demonstreerde Engelbart ook de eerste video conferentie, tijdens de presentatie van de moeder van alle demo’s, en verklaarde zijn theorie van tekst verwijzingen in het hypertextsysteem.

Na het Stanford Research Institute (SRI), kreeg hij zijn eigen laboratorium, het Augmentation Research Center. Zo ontwikkelde hij een systeem om informatie uit te wisselen via hypertext, als een soort elektronische bibliotheek. Dit informatiesysteem noemde Engelbart het oNLine System en was bedoeld om informatie uit te wisselen met wetenschappers. Het oNLine System vormde de aanzet voor de bouw van ARPAnet, de voorloper van het huidige internet.

Engelbart heeft nu zijn plaats in de cloud gevonden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten