"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"dinsdag 16 juli 2013

EINDE TELEGRAM STOP GEBRUIK E-MAIL

Op 15 juli 2013 heeft het staatsbedrijf Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) in New Delhi na 160 jaar haar telegrammendienst stopgezet. Reeds eerder had de overheid in India de verzending van overzeese telegrammen reeds opgheven. Nu is ook de binnenlandse dienst voor telegrammen in India stopgezet. Hiermee komt ook een einde aan de bewijslast van telegrammen en ontvangstbewijzen van telegrammen voor de rechtbanken in India. Tevens komt een einde aan een van de analoge nieuwe media voortgekomen uit de telegrafie.
 
In 1851 werden de eerste telegrammen verzonden door de New York & Mississippi Valley Printing Telegraph Company, de latere Western Union. De telegrammen brachten in ijltempo 160 jaar lang blijde en droeve berichten op geel papier eerst via de morse sleutel, gekoppeld aan het telefoonnet, later via de telex en recentelijk via de computer. Tot de transmissie per computer werden de teksten in hoofdletters gesteld. Opvallend in de boodschappen van telegrammen was het woordje STOP, dat gebruikt werd, omdat voor een punt net als alle lettertekens extra betaald moest worden, terwijl een vier-letter-woord gratis was. Een van de meest bekende telegrammen is de boodschap van de SS Carpathia aan de rederij White Star Line in april 1912 met de tekst: ‘Met diepe spijt informeren wij dat uw Titanic deze ochtend is gezonken na botsing met ijsberg met een groot verlies aan mensenlevens nadere bijzonderheden volgen.’.

Het laatste telegram in Nederland verstuurd via KPN werd verzonden op 31 augustus 2001. De dienst werd overgenomen door het bedrijf Unitel in Groningen. Nu worden telegrammen nog wel verstuurd niet vanwege de urgentie, maar om op te vallen; zo sturen bedrijven nog wel telegrammen met uitnodigingen voor beurzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten