maandag 20 februari 2017

Iconische schootcomputers geveild


Op vrijdag 17 februari 2017 werden op Catawiki Computer Collectibles twee vintage schootcomputers geveild: een Olivetti M-10 en een Tandy Radio Shack Model 200. De twee iconen werden geveild met een verschil van 74 euro.

Beide laptops zijn iconen uit een tijd waarin draagbare computers meer sjouwables van ca. 10 kg waren. Ze werden dan ook schootcomputers genoemd en waren tussen de gewichtsbandbreedte van 1,5  en 2 kg.  Opvallend is wel het beweegbare scherm van de Olivetti M-10 met een venster van 8 regels, terwijl de Tandy Radio Shack Model 200 een groter beweegbaaar scherm met 16 regels heeft. Het is des te opvallender omdat de sjouwables tot die tijd een ingebouwd scherm hadden met een afneembaar toetsenbord.





Boven links: NEC 8201A (bruikleen van Hans van Nieuwkerk; foto: Collectie Jak Boumans); boven rechts: Tandy Radio Shack Model 100 (computer en foto: Collectie Jak Boumans; beneden links: Olivetti M-10 (Catawiki); beneden rechts: Tandy Radio Shack Model 200 (Catawiki) 

De twee computers behoren tot de familie schootcomputers ontworpen door Kyocera in 1982. De eerste schootcomputer uit deze familie was de NEC 8201A. Deze werd in 1983 gevolgd door de Tandy Radio Shack Model 100. De laatste werd redelijk verkocht in de VS, maar weinig in Europa, totdat fabrikant Olivetti het design model Olivetti M-10 lanceerde. Het chassis van deze schootcomputer zat onder het toetsenbord terwijl het 8-regelig scherm beweegbaar was in tegenstelling tot de NEC 8201A en Tandy Radio Shack Model 100, waarbij de schermen in het chassis ingebouwd is. De Tandy Radio Shack Model 200 heeft een apart beweegbaar scherm ter grootte van het chassis. Dit levert een 16-regelig scherm op. De Tandy Radio Shack Model 200 werd daarmee het prototype voor de laptop.

Op de veiling ging het dus tussen een design schootcomputer en prototype voor de laptop, terwijl in principe het chassis hetzelfde was, zij het met verschillende voortschrijdende geheugenspecificaties. De design schootcomputer bracht slechts 26 euro op, terwijl de Tandy Radio Shack Model 200 slechts 100 euro opleverde, terwijl de veilingmeester deze draagbare computer schatte op 150 tot 260 euro.

Het is wonderlijk om te zien dat twee vintage schootcomputers, iconisch vanwege hun beweegbare schermen, zo’n verschil in prijs lieten zien.  

Meer informatie over sjouw- en schootcomputers 

Een reactie via LinkedIN  
Henk Janssen Dag Jak, ik heb er ook nog zo een thuis. maar die bewaar ik nog even. Ik heb er destijds als system engineer bij VNU ongeveer 100 van ingericht en uitgeleverd aan correspondenten. Grappig dat ze nu als vintage worden beschouwd. De tijd is snel gegaan. 

Jak Boumans Dag Henk, leuk om te horen dat er zo'n 100 apparaten in gebruik kwamen. Was dat rond 1984? Bij de Telegraaf experimenteerde o.a. redacteur gezondheid Gongrijp met een Tandy Radio Shack Model 100. 

Henk Janssen Jak, ja om en nabij die periode moet dat wel geweest zijn. Wij hebben destijds naast de M-10 ook diverse Tandy's gehad toen die op de markt kwamen. Die hadden immers een veel uitgebreider scherm. Het is allemaal al lang geleden. Wel grappig om het nu weer terug te zien.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten