woensdag 30 januari 2013

Een boost voor het web: Netscape (2)


Dus Marc Andreessen kreeg niet de baan hoofd ontwikkeling en begon rond te kijken. Nog in hetzelfde jaar van de lancering van Mosaic, ontmoette hij Jim Clark, de oprichter van Silicon Graphics Incorporated (SGI), ontwikkelaar van hard- en software voor grafische representatie en met name 3D. Mosaic was op internet een reproductiemachine voor tekst; maar de ideeën van Marc Andreessen om tekeningen, foto’s en uiteindelijk ook video en geluid met tekst te integreren in een browser spraken Jim Clark erg aan. Hij zag een gat in de markt en richtte met Andreessen in 1994 het bedrijf Netscape op. Andreessen haalde zijn Mosaic ontwikkelteam op, Jim Clark wierf werknemers bij SGI en het werk aan een nieuwe browser kon beginnen.

En vanaf oktober 1994 werd de browser uitgezet. Netscape 0.9, later Netscape Navigator, was een doorslaand succes, want nu waren alle mediatypen van tekst, beeld en geluid in één browser verenigd. Het was een mijlpaal in de online wereld, want tot 1994 was er geen gebruik van geïntegreerd mediatypen in informatiediensten. Internet was niet langere een kopie van een boek met illustraties, een film met geluid en een radio-uitzending met aparte foto’s. De webbrowser schiep geheel nieuwe mogelijkheden dankzij de geïntegreerd mediatypen en het gebruik van interactiviteit.

Netscape Communicator Corp. was één van de eerste internetbedrijven, die in 1995 naar de beurs gingen. En een succes was het. Het bedrijf haalde miljoenen dollars binnen. Jim Clark had 5 miljoen US dollar in het bedrijf gestoken, maar verdiende er uiteindelijk meet dan 20 miljard US dollars mee.

Het bedrijf werkte gestaag door aan nieuwe versies voor de browser. De naam Netscape Navigator werd vanaf versie 4.0 veranderd in Netscape Communicator. En om de browser werd een heel pakket gebouwd met e-mail software en een newsfeed.  En voor paginabouwers werd de Composer toegevoegd.

Het succes ging niet onopgemerkt voorbij. Ook niet aan Microsoft. Het bedrijf had tot dan toe in feite zitten slapen. In mei 1995 schoot Bill Gates wakker en stuurde het Internet Tidal Wave memorandum naar de staf van Microsoft. Internet was van nu af van de hoogste prioriteit, want Netscape was bezig om aan de wortels van Windows te zagen. Eind augustus 1995 lanceerde Microsoft haar Microsoft Network (MSN). En intussen was Microsoft druk bezig om tegenwicht te bieden in de browsermarkt. Eerst probeerde Microsoft Netscape voor haar wagentje te spannen, hetgeen altijd is ontkend. Maar door een licentie op  Spyglass Mosaic kon Microsoft op 16  augustus snel Internet Explorer lanceren. Grote marketing truc van Microsoft was om de browser gratis te bundelen met Windows. De oorlog tussen Netscape en Microsoft was begonnen en werd tot op nationaal niveau gevoerd.

In een rap tempo nam het marktaandeel van Netscape af en in november 1998 nam de Amerikaanse online dienst AOL Netscape over voor 4,2 miljard US dollars. AOL gebruikte de browser voor haar eigen abonnees. Verder werd de broncode van Netscape Navigator vrijgegeven om herschreven te worden tot Mozilla Firefox.

Netscape ging een juridisch gevecht aan met Microsoft, vanwege oneerlijke concurrentie. Het bedrijf kreeg gelijk en ontving 500 miljoen US dollars als compensatie. Maar intussen was het marktaandeel van Internet Explorer gekomen op 90 procent. De laatste keer dat er iets van Netscape werd vernomen, was bij de introductie van Netscape versie 8.0. Maar het was geen succes en op 1 februari 2008 werd verdere ontwikkeling van Netscape stopgezet. In 2012 werden de patenten van Netscape door AOL verkocht aan Microsoft in een 1 miljard US dollars patentenpakket.

De oorlog tussen Netscape en Internet Explorer eind 1995 werd tot op nationaal niveau gevoerd, ook in Nederland en wel tussen Planet Internet en WorldOnline. Maar daarover in een volgend blog.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten