"Achterom kijken is ook vooruitgaan" (Olivier B. Bommel)

"Historisch besef van digitale media is net zo diep als de meest recente verwijzing ernaar op Google" (Jak Boumans)

vrijdag 11 januari 2019

Graven tussen enen en nullen


PERSBERICHT

Lezing door Jak Boumans
Elke laatste donderdag van de maand organiseert Erfgoedhuis Almere een bijeenkomst over de geschiedenis van Almere; het Erfgoedcafé. Onderwerpen die besproken worden hebben betrekking op archeologie en het gebouwde erfgoed. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor het eerst tijdens het Erfgoedcafé op donderdag 31 januari vertelt Jak Boumans over een ander soort erfgoed: de digitale variant ervan.

Graven tussen enen en nullen
In de 21e eeuw zijn internet en computers niet meer weg te denken uit ons leven.  Sinds kort zoekt men naar digitale diensten en producten uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, zoals de “opgraving” naar Atari cassettes uit 1982 met het mislukte spel E.T (vernoemd naar de gelijknamige film).
Deze maand is het 25 jaar geleden dat in Amsterdam De Digitale Stad (DDS) werd gelanceerd. Hoewel de virtuele stad in stilte verdween, is deze onlangs met behulp van web-archeologie weer gevonden en gerestaureerd. In deze lezing zal Jak Boumans, digitaal curator bij het bureau Electronic Media Reporting (EMR), de vraag onderzoeken of in Almere ook een digitale stad heeft bestaan en of hier nog iets van over is. Begon in de gemeente Almere pas in 1997 met een officiële site of was er al een burgerinitiatief voor die tijd?

Start lezing: 17:00 uur | donderdag 31 januari 2019 | gratis
Erfgoedhuis Almere | Baltimoreplein 112, Almere Buiten| 

Meer informatie over de lezing: www.almere.nl/erfgoedhuis
Erfgoedhuis Almere is dé plek waar u alles te weten komt over de ontstaansgeschiedenis van Almere. Erfgoedhuis Almere biedt lezingen, tentoonstellingen, kinderactiviteiten, lessen voor het basis- en voortgezet onderwijs en nog veel meer. Erfgoedhuis Almere is een ontmoetingsplek voor iedereen. Kijk voor meer informatie op www.almere.nl/archeologie.

Erfgoedhuis Almere
Baltimoreplein 112

1334 KA Almere Buiten

Openingstijden: di, woe, do 13.00-16.00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten