"Achterom kijken is ook vooruitgaan" (Olivier B. Bommel)

"Historisch besef van digitale media is net zo diep als de meest recente verwijzing ernaar op Google" (Jak Boumans)

dinsdag 7 augustus 2018

Videotex: een vlugtig medium


Vandaag is het 38 jaar geleden dat Viditel werd gelanceerd doorstaatsecretaris van Verkeer en Waterstaat mw. Neelie Kroes. Deze eerste, openbare, online informatiedienst is gebaseerd op het videotex protocol, een soort teletekst, maar dan met tweewegcommunicatie. Terugkijkend heeft Viditel en haar al dan niet mislukte opvolgers een levensduur van 17 jaar gehad en werd vanaf 1994 overvleugeld door internet. Viditel was één van de eerste elektronische vlugtige media.

(Ik gebruik de zeventiende-eeuwse spelling vlugtig in plaats van de hedendaagse spelling vluchtig om aan te geven dat het medium Viditel intussen verdwenen naar de historische horizon van digitale media.)

Het jaar 1980 was belangrijk voor teletekst- en videotexdiensten. Op 1 april 1980 werd de televisietekstdienst NOS Teletekst geïntroduceerd en die groeide uit tot een doorslaand succes. Tot op de dag van vandaag bereikt Teletekst een miljoenenpubliek.

Op 7 augustus 1980 werd Viditel als eerste commerciële openbare online dienst gelanceerd met 500 abonnees, 150 informatieleveranciers en 15.000 pagina’s. Deze videotexdienst, die liep via het telecomnetwerk, groeide met horten en stoten, maar werd nooit een breed gedragen dienst. Al snel werd duidelijk dat gestreefd moest worden naar grootschaligheid, maar het kabelexperiment Zuid-Limburg met Totaalnet en het VNU-project Ditzitel brachten deze groei niet. 

Door een heroriëntatie op het Franse kiosque-model en haar marketingaanpak liet Videotex Nederland bij de derde poging om videotex te introduceren de markt van gebruikers wel groeien,. Maar ook deze poging leidde niet tot de geprojecteerde marktomvang van 500.000 consumenten en 220.000 kleinzakelijke gebruikers. Vanaf 1994 werd videotex geleidelijk aan overvleugeld door internet. Op 1januari 1997 verdween videotex van het online toneel. 


(Illustraties: Collectie Jak Boumans) 

Zie ook:  
- blog: http://www.inct.nl/nl/artikel/4373/de-vergeten-verjaardag-van-viditel.html 
- video: https://www.youtube.com/embed/wg74YRcv4Tc
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten