"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"zondag 4 februari 2018

Oude Wang bij Catawiki

Afgelopen dagen werd bij het doorlopen van de Computers Collectibles categorie op Catawiki mijn aandacht getrokken door een WANG Word Processor Office Machine model 2246 S (Scientific).

=============================================================

© Catawiki kavel 16501509

 

 

 

Good condition. Tested and working.

Staat: Goed
Verpakking: Zonder oorspronkelijke doos
Jaar: 1967
Word Processor Office Machine model 2246 S (Scientific computer and calculator).

- Specifications : MVP/LVP - Wang OIS(Office Information System) - Multi User- VS - 4K RAM - 4K ROM/ BASIC in 16 kB ROM -
- Size : 50 cm x 50 cm
- Colour : Old white/beige


=============================================================

Nu hebben oude apparaten mijn interesse als onderdeel van born-digital media archeologie. En op Catawiki komen af en toe mooie oude apparaten langs zoals onlangs de fraai vormgegeven Holborn en de naaimachine van Sharp. Maar een Wang uit 1967? Dat zou een unicum zijn in Nederland. Bovendien meende ik dit apparaat te herkennen als een tekstverwerker die destijds gebruikt werd door de Chiel Kramer, ooit redacteur bij Nieuwsnet, een mislukte uitgave van VNU Tijdschriften van 1979-1981.Door te googelen werd me al snel duidelijk dat de 2200 serie pas in mei1973 gelanceerd was. Dan is model 2246 een latere uitgave in de serie. Dus voordat er prijzen betaald worden op het niveau van de eerste Apple, maar een expertgevraagd om zijn mening.

Jan van de Veen, curator van het Wang Museum in Nijkerk, heeft op internet een pagina over Wang. Hij reageerde met het volgende antwoord: 

Deze terminal is inderdaad van een veel latere datum, ik denk van rond 1980 of zelfs later gezien de toetsenbord lay-out.

Het is niet alleen een terminal, maar zelfs een volledige computer, vandaar de ventilator rechts en ventilatie openingen links.

...

Alle hardware zit in de terminal en bij inschakelen verschijnt direct Ready: op het scherm.
Er is natuurlijk ook seriële communicatie mogelijk met een CPU van WANG.

Deze mail bevestigde mijn vermoeden, dat het niet kan gaan om een apparaat uit 1967, maar het blijft een fraai apparaat. 

Update 10 februari 2018
 Gisterenavond is de Wang teksverwerker uit 1967? geveild op en ging weg voor 125 euro. Hoewel met argumenten twijfel over het jaartal is uitgesproken in mails aan en hun expert Diana van der Valk, kwam er geen antwoord of actie. So much for quality!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten