"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"zondag 3 december 2017

Dag van de digitale duurzaamheid gemist

Even niet op Twitter en in mijn agenda gekeken: International Digital Preservation Day (IDPD17) vergeten. Op Twitter een goedmakertje met twee tweets over de duurzaamheidszorgen van Nederlandse CD-ROMs en CD-Is evenals de minidisks.

Trage bits Collectie van 500 Nederlanse CD-ROMs en CD-Is.

 Exemplaar CD-reader eerste batch van Sony e-readers met minidisks als e-boeken (1994): Hotels en Restaurants in Nederland, Elektronisch Handwoordenboek Engels, Verschueren Groot Woordenboek/Het Juiste Woord, Het Groene Boekje, Reisgids Ierland, WP Culinair Vademecum

Intussen is het DDS project van De Digitale Stad in een laatste fase en is er een case studie voor webarcheologie. Ook wordt er gewerkt aan de REconstructie van De Digitale Stad (DDS), de eerste internet community in Nederland en de eerste virtuele stad in de wereld (Zie: https://hart.amsterdam/nl/page/285911/freeze-save-and-preserve-our-digital-heritage).  
De term webarcheologie slaat op internet sites en projecten. Vóór internet waren er echter ook andere online en offline media zoals CD-ROMs en CD-Is. Online waren er ASCII databanken en videotex sites. Die media behorenallemaal, inclusief webarcheologie, tot nieuwe-media archeologie. Van daar mijn vraag: 
Wanneer gaan we nu een reconstructie maken van de eerste openbare online dienst in Nederland Viditel (1980)? Aangewezen projectparticipanten zijn m.i.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten