donderdag 6 juli 2017

Chriet Titulaer verdween in het wormgat

Op 23 april 2017 overleed Chriet Titulaer. Er is naar aanleiding van zijn dood veel over hem geschreven en gezegd op radio en televisie, op de schandelijke DWDD uitzending na.


Onlangs zat ik met een astronomie redacteur te praten over hem en deze gaf aan dat Chriet Titulaer  in 1997 al zijn biografie had geschreven. Dat was in het jaar dat hij gas terugnam vanwege zijn ziekte en eens terug te kijken. Het werd een boek met de titel Mijn biografie, dat 192 pagina’s telt, rijkelijk is geïllustreerd en werd uitgegeven door Uitgeversmaatschappij Tirion in Baarn. Via Bol.com zijn een aantal exemplaren van het boek via wederverkopers te koop voor belachelijke prijzen tussen 82 euro en 124,70 euro, exclusief een bijdrage van 1,99 euro in de verzendkosten.


Chriet Titulaer loopt in het boek door zijn wonderlijke leven heen. Als HBS leerling stond hij ’s morgens voor het naar school gaan augurken te plukken en ’s middags na school tomaten te sorteren. In 1997 constateert hij dat hij zo’n 60 boeken heeft geschreven met een gezamenlijke oplage van 1.240.000 exemplaren en ruim 2600 artikelen* (vaste bijdragen niet meegerekend). Het aantal lezingen, rtv programma’s en interviews heeft hij niet bijgehouden.















Hij was een groot popularisator van de wetenschap: astronomie, ruimtevaart, automatisering en telecommunicatie. Hij deed dat in tekst, woord en beeld, maar ook met projecten zoals Space ’86. Met het project Huis van de Toekomst meende hij een lijn van projecten gevonden te hebben. Het Huis van de Toekomst was een succes met zo’n 500.000 bezoekers per jaar. Maar met het Kantoor van de Toekomst in ‘s Hertogenbosch werd het al moeilijker om betrouwbare partners samen te brengen. En het Hotel van de Toekomst, geprojecteerd in Houten, kwam niet van de grond door politiek gekonkel.

Zijn hart lag duidelijk bij de astronomie en ruimtevaart. Automatisering en telecommunicatie hoorden er bij, maar waren geen absolute prioriteit. Toch is het opmerkelijk, dat in het boek PTT Telecom sporadisch voorkomt. Dit terwijl hij (zijn naam of portret) door PTT Telecom verschillende keren gebruikt is in advertenties. Bovendien had PTT Telecom een echte pleitbezorger in hem voor de online-informatiedienst Viditel in 1980, maar hij zwakte zijn steun af naarmate Viditel achterbleef in acceptatie. Vanaf de jaren negentig was hij de promotor van ISDN voor PTT Telecom.

 
© Collectie Jak Boumans/Driessen Desktopping


In zijn boek Mijn biografie komt het woord internet (met of zonder hoofdletter) niet voor. Dat is niet per sé verwonderlijk, want internet was nog geen gemeengoed. In 1995 kwam het woord ‘internet’ slechts 22 keer voor in het dagblad Trouw en 2000 keer in het hele jaar in alle nationale kranten en publiekstijdschriften. Hij zag wel de vooruitgang, maar niet de kracht, die van internet uitging. Eigenlijk eindigde Chriet Titulaer zijn werkzame leven in het wormgat van nieuwe media zoals Viditel, CD-ROM, HDTV, 3D en Virtual reality, die vervangen werden door internet met diensten als XS4ALL, Euronet Internet, Planet Internet en World Online.

·       * Via het boek kwam ik er achter dat wij voor dezelfde nieuwsbrief hebben gewerkt: Media Info van VNU Tijdschriften, gelanceerd op 1 oktober 1980.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten