"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"vrijdag 20 januari 2017

E-boeken en luisterboeken: een goed vierde kwartaal 2016


CB heeft een nieuwe e-boekbarometer uitgebracht. Daarin zijn de ontwikkelingen op het gebied van e-boeken in het Nederlands taalgebied geïllustreerd voor het vierde kwartaal van 2016. Nieuw is het opnemen van de ontwikkeling rond luisterboeken en e-boekabonnementen; beide laten een procentuele groei zien in netto-omzet. E-boekverkoop en e-boekuitleningen blijven groeien (resp. 13% en 47% ten opzichte van vierde kwartaal 2015). Daarnaast is de groei van luisterboeken nu ook zichtbaar: 40% groei in netto-omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.
Abonnementsdiensten e-boeken

In de e-boekbarometer geeft CB nu ook inzicht in e-boeken via abonnementen. De netto-omzetgroei ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015 bedraag 948%. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat eind 2015 pas de eerste abonnementsdiensten op de markt kwamen.

 Zo lanceerde boekwinkelketen Bruna lanceerde eind 2015 al Bliyoo, dat abonnees voor €9,95 per maand ongelimiteerd laat lezen. De bibliotheek van de dienst bevat 10.000 boeken, luisterboeken en stripboeken. Elly’s Choice is ook een boekenabonnement, maar bij deze dienst krijgen klanten voor €2,99 per maand keuze uit tien verschillende boeken. Het aanbod wisselt per maand.

Webwinkel Bol.com werkt ook aan een abonnementsdienst waarbij klanten voor een vast bedrag per maand e-boeken kunnen lenen uit een online bibliotheek. De dienst werkt samen met e-readerfabrikant Kobo aan de dienst, waarvan het abonnement €9,95 per maand zou gaan bedragen. Onduidelijk is hoe groot de Bol-bibliotheek zal zijn en of klanten ook onbeperkt boeken kunnen ‘lenen’. Wel wordt aangegeven dat Bol.com hoopt voor het einde van het jaar ‘enkele tienduizenden’ abonnees te hebben. 

Bronnen: persbericht CB en bericht Telegraaf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten