"Achterom kijken is ook vooruitgaan" (Olivier B. Bommel)

"Historisch besef van digitale media is net zo diep als de meest recente verwijzing ernaar op Google" (Jak Boumans)

donderdag 10 november 2016

i-mode glijdt telecomgeschiedenis in


De mobiele informatiedienst i-mode gaat de geschiedenisboeken in. Het Japanse telecombedrijf NTT-DoCoMo heeft aangekondigd i-mode qua dienst en daarvoor geschikte mobiele telefoons eind van het jaar te stoppen in Japan. NTT-DoCoMo heeft nu nog 17 miljoen abonnees; op het hoogtepunt in 2009 waren dat bijna 49 miljoen abonnees in Japan.

i-mode is in 2002 in Nederland gelanceerd door KPN. Het telecombedrijf had een licentie voor 10 jaar, maar de Nederlandse dienst werd beëindigd in 2007. Op haar hoogtepunt in 2003 had de dienst 1 miljoen abonnees.

De dienst is ingehaald door de techniek. Hoewel mobiel internet mogelijk was vanaf 1995 was dit technisch gecompliceerd. NTT-Docomo lanceerde een contentdienst met een speciaal telecomprotocol, waarvoor ook speciale mobiele telefoons nodig waren. De dienst werd ook wel teletekst voor mobiele telecom genoemd. KPN claimde in 2004 dat het 560 i-mode diensten had, geleverd door 400 nationale en internationale contentleveranciers.

Blijft er nog iets achter als industrieel erfgoed? De speciale telefoon wordt uitgefaseerd en een exemplaar zal ongetwijfeld in een telecommuseum terecht komen. Voor de contentdienst is te hopen dat een werknemer een back-up zal maken van de laatste dag volgend jaar.  Wel blijft de e-maildienst die bij de dienst hoorde gehandhaafd. En NTT DoCoMo heeft reeds het voortbestaan van de e-mailsymbooltjes, emoji  (絵文字 in het Japans), gewaarborgd. Het telecombedrijf heeft de serie emoji van ontwerper Shigetaka Kurita, ontwerper in het i-mode ontwikkelingsteam, geschonken aan het Modern Museum of Art in New York. De oorspronkelijke serie van 176 symbooltjes op basis van het format van 12x12 pixels werd ontworpen voor de lancering van i-mode in 1999.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer achtergrondinformatie:

Engelstalige blogpostings van Buziaulane:
-      http://buziaulane.blogspot.nl/2007/07/flash-european-phase-out-i-mode-starts.html 
-      http://buziaulane.blogspot.nl/2008/03/bpn-1049-i-mode-slowly-closing-up-in.html 

Nederlandstalige blogpostings van Toen digitale media nog nieuw waren 
-          http://toendigitalemedianognieuwwaren.blogspot.nl/2015/04/het-korte-leven-van-i-mode-1.html 
-          http://toendigitalemedianognieuwwaren.blogspot.nl/2015/04/het-korte-leven-van-i-mode-2.html

Oproep: Heeft iemand een i-mode telefoon in de kast liggen? Deze is welkom in de Collectie Jak Boumans. Schenker krijgt in ruil een exemplaar van Toen digitale media nog nieuw waren - Pre-internet in de polder (1967-1997) opgestuurd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten