"Achterom kijken is ook vooruitgaan" (Olivier B. Bommel)

"Historisch besef van digitale media is net zo diep als de meest recente verwijzing ernaar op Google" (Jak Boumans)

vrijdag 21 augustus 2015

2Q 2015 e-book verkoop in Vlaanderen

Excerpt van het persbericht Boek.be

De verkoop van de e-books is in het tweede kwartaal van 2015 licht gestegen: van 2,8% (in het vorige kwartaal) naar 3% van de totale boekenverkoop in het tweede kwartaal van 2015. Als we het tweede kwartaal van 2015 vergelijken met dezelfde  periode van vorig jaar, dan noteren we een stijging van bijna 20% in het aantal verkochte e-books. Toch blijft Vlaanderen ver onder het niveau van Nederland,  waar  de  e-bookverkoop  nu  5,5%  van  de totale  boekenverkoop bedraagt.

Er  zijn  steeds  meer  titels verkrijgbaar als e-book. Tegenover vorig jaar is het aantal titels die digitaal beschikbaar zijn gestegen met 17%, van 33.344 naar 38.855. Dat is 44% van het totale titelbestand.  E-books worden steeds goedkoper!

In de e-book barometer (met dank aan CB) kunnen we voor het eerst presenteren hoe de gemiddelde e-bookprijs (de  consumenten  advies prijs) zich  verhoudt  tot  de  gemiddelde  prijs  van  een  papieren boek. In 2015 bedraagt  de gemiddelde prijs van een e-book  slechts 59,5% van die van het papieren boek. In 2010 was dat nog meer dan 83%. De gemiddelde prijs van een e-boek ook bedraagt nu 8,89 euro. Deze trend zal  heel  wat  lezers  en vele  consumenten zeker plezieren: het  e-book  wordt steeds goedkoper!

Online verkoop stijgt met 18%
Ook dit voorjaar stijgt de online verkoop van boeken sterk. De online boekhandels kennen een groei van 18 % ten opzichte  van dezelfde  periode  vorig  jaar.  Het  is een tendens  die  zich  de  voorbije  jaren reeds manifesteerde en zich onverminderd doorzet. Hiermee stijgt het aandeel van de online winkels binnen de totale boekenverkoop naar bijna 15 %. Tweede  grootste  stijger  is de  zelfstandige  boekhandel met  een omzetstijging van 8,6 % in  de  eerste helft van 2015.

Infographic: E-book barometer Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten