"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"vrijdag 17 juli 2015

Afzet e-books groeit mede door abonnementen

Persbericht CB

CB publiceert de nieuwste cijfers over e-books in het Nederlandse taalgebied (Q2 2015). Daaruit blijkt onder meer dat het aantal verkopen gestegen is met 25% ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar. Zowel het aandeel e-books in de totale boekverkoop als het aandeel e-books in online verkoop steeg licht (ten opzichte van het vorige kwartaal).

Nieuw is de afzet van e-books via zogenaamde abonnementen. Abonnementen nemen in het tweede kwartaal van 2015 38% van de totale e-bookafzet voor hun rekening. 

E-books lezen via een abonnement

Naast e-bookverkoop en uitleningen via Bibliotheek.nl, is er een nieuwe variant die zijn intrede doet: e-books lezen via een abonnement. Via abonnementsdiensten betalen consumenten een vast maandelijks bedrag waarvoor deze ‘onbeperkt’ kunnen lezen.

Consumenten adviesprijs

Voor het eerst heeft CB de gemiddelde CAP (consumenten adviesprijs) voor e-books geanalyseerd in relatie tot de gemiddelde prijs van het fysieke boek. Kostte een e-book in 2010 nog gemiddeld 83,6% van een fysiek boek, in 2015 is dat 59,5%. Deze analyse is gedaan over de gehele algemene boekenmarkt middels gewogen gemiddelden (over 12 maanden) voor zowel e-books als fysieke boeken.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten