"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"woensdag 12 november 2014

Schenking CJB: de ZX Spectrum

Recentelijk ontving ik een ZX Spectrum (48K) als schenking aan Pre-internet.nl/Collectie Jak Boumans (CJB).  Nu had ik al een ZX Spectrum (16K), die ik in 1983 gekocht had, toen ons gezin in Londen woonde. Maar dit exemplaar functioneert al lang niet meer, o.a. vanwege het ontbreken van de transformator en de kabels. Wel heeft het exemplaar nog een foto opgeleverd in het boek Toen digitale media nog nieuw waren – Pre-internet in de polder (1967-1997), pagina 91. Maar nu heb ik een echte werkende ZX Spectrum met transformator, kabels, Quick Guide en originele omdoos.  


 
De ZX Spectrum zou eerst ZX82 gaan heten naar het jaar van verschijnen en als opvolger van de ZX80 en de ZX81. Maar de fabrikant van de ZX, besloot na de zwart/wit computers de nadruk te leggen op het kleurenpalet van de nieuwe computer en doopte de thuiscomputer ZX Spectrum. De computer werd vooral als gamemachine gebruikt, o.a. voor Ghostbusters naar de gelijknamige film uit 1984.  

Rondkijkend op veiling sites om te zien hoe zeldzaam de ZX Spectrum, is te constateren, dat de ZX Spectrum in Nederland weinig op veilingen komt. Catawiki heeft er in haar korte geschiedenis van de rubriek computerveilingen nog geen enkel exemplaar afgeslagen. Marktplaats heeft een paar exemplaren te koop. Zij worden nog niet hoog ingeschaald en worden aangeslagen voor zo’n 25 euro. Op de Britse versie van eBay ligt de verkoopwaarde van de ZX Spectrum hoger, variërend van 60 tot 90 euro, afhankelijk van de extra’s. Kortom, echt zeldzaam zijn de ZX Spectrums nog niet en zeker nog niet naar waarde geschat.

Update 16 april 2015: Vandaag is er op de Catawiki veiling Computers en video games een ZX Spectrum geveild voor 40 euro. Omschrijving:  Sinclair ZX Spectrum 48K (1982) incl handleidingen, spellen en papier voor Sinclair printer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten