"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"maandag 27 oktober 2014

25 jaar geleden…

Al grasduinend in een fotoarchief kwam ik een paar foto’s tegen van een voorlichtingsbijeenkomst van de Europese Commissie in Nederland. Deze bijeenkomst vond plaats op 5 oktober 1989, kortom zo’n 25 jaar geleden. De bijeenkomst was georganiseerd door het NBBI, het Nederlands Bureau voor Bibliotheekwezen en Informatievoorziening, gevestigd in Den Haag.

De voorlichtingsbijeenkomst was in het kader van het Europese programma Impact, het actieplan van de Europese Commissie om een mark op te zetten voor informatiediensten. Het programma liep van 1988 tot 1992, waarna er nog een vervolg op kwam met Impact 2. Impact was vooral bedoeld om online informatiediensten, vnl. wetenschappelijke, technische en zakelijke diensten, te bevorderen. Maar aangezien in die tijd ook de nodige CD Media projecten met CD-ROM en CD-i een aanvang namen, werden er ook marktstudies gedaan en projecten opgezet.

Om het programma te promoten werd een blik met EU officials los getrokken. Op dat moment was de Nederlander Jansen van Rosendaal, hoofd van het Directoraat Generaal XIII voor Onderzoek en Ontwikkeling in Luxemburg. Met het adjunct hoofd Huber en nog twee officials werd de reis naar Nederland aanvaard met plastic overhead sheets bij gebrek aan Powerpoint.  

Het NBBI had een convocatie doen uitgaan naar bedrijven en sectoren die mogelijkerwijs geïnteresseerd zouden kunnen zijn om projecten in te dienen.

Op foto 1 is de EC bezetting te zien.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Foto 2 geeft een beeld van de opkomst.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Met cijfers zijn een paar personen te herkennen:
1.      Robbert Vrij, destijds secretaris van de KNUB, de Koninklijke Nederlandse Uitgevers Bond;
2.      Paul Nijhoff Asser, secretaris van de STM (Scientific Technical and Medical Publishers) (recentelijk overleden);
3.      Mr Jeroen de Haas, secretaris van de NVI, Nederlandse Vereniging van Informatiedienstenaanbieders;
4.      Een vertegenwoordiger van Samsom Uitgeverij;
5.      Jak Boumans, toen in dienst van MID, de Maatschappij voor Informatica Diensten.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten