"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"woensdag 19 september 2012

Smiley bestaat 30 jaar


Op 19 september 1982 tikte computerwetenschapper Scott Fahlman voor het eerst een smiley, later ook emoticon (samentrekking van emotie en icoon) genoemd, in op zijn PC. Zo’n 30 jaar geleden gebruikte computerwetenschapper Scott Fahlman gebruikte het symbool :-) in een elektronische boodschap aan zijn studenten op de Carnegie Mellon University in Pittsburg.
 
Over de oorsprong van de smiley zijn verschillende lezingen. Een versie is dat nadat een grap over een besmetting op de universiteit ophef had veroorzaakt onder studenten, ontstond een debat over de grenzen van de humor binnen de instelling. De andere versie luidt, dat het begon met enkele informatici die op een discussieforum van de Carnegie Mellon University wat lachten met fysica-experimenten. Toen iemand een grapje maakte over een experiment met kwik in liften, namen enkele collega's dat bericht serieus op. De grap ging de mist in, maar meteen ontstond een zwaarwichtige discussie over hoe je humor in een tekst zou kunnen aanduiden.
 
Toen werd voorgesteld om een * te tikken na grapjes, terwijl een ander # voorstelde. Een informaticus koos dan weer voor & omdat een ampersand er leuk uitziet, 'als een jolige dikke man die buldert van het lachen'. Fahlman stelde echter voor het symbooltje :-) te gebruiken om aan te geven welke boodschappen niet helemaal serieus waren bedoeld. Voor de zekerheid tekende hij hierbij aan: 'Lees het zijwaarts'. Voor zaken die niet serieus bedoeld waren, bedacht hij het tegenovergestelde :-( .

In de loop van de jaren hebben meer mensen :-) geclaimd. Ze zouden al vóór 1982 op het idee zijn gekomen. Maar voor die beweringen is geen bewijs. Fahlmans bericht daarentegen is begin deze eeuw teruggevonden door een medewerker van Microsoft, in de oude back-ups van de universiteit. Fahlman verzond het bericht op 19 september 1982, om 11.44 uur.

Het bericht zag er als volgt uit:

19-Sep-82 11:44    Scott E  Fahlman             :-)

From: Scott E Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways.  Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends.  For this, use

:-(


De smileys waren de eerste jaren alleen grafisch als tekstekeningen met ASCII tekens in tekstverwerkingsprogramma's weergegeven. Pas na 2000 werden de smileys afgebeeld als animated gif afbeeldingen  .

De inmiddels 64-jarige wetenschapper heeft overigens weinig op met de veelkleurige en vaak kant-en-klare emoticons die tegenwoordig veel worden gebruikt. 'Ik vind ze lelijk en ze ruïneren de uitdaging om zelf op een slimme manier emoties uit te drukken met gewone toetsenbordtekens', zegt Fahlman.

Intussen is er een assortiment aan emoticons gegroeid. Zo bestaan er diverse emoticons die iets met het haar te maken hebben. C:-| staat bijvoorbeeld voor 'kaal' en dit is 'vandaag draag ik mijn haar in een middenscheiding': {:-) Voor de mensen die een dag thuis willen werken in verband met een 'bad hair day' kunnen 's ochtends een e-mail sturen met de volgende emoticon: X:-(. Baarden en snorren worden ook niet vergeten. :-}) is een omhoog krullende snor en (:-{~ een lange baard.

Afkomst uit verschillende landen kan ook digitaal uitgedrukt worden. <|-)=  moet een Chinees voorstellen. De Fransman wordt afgebeeld met een baret:  /:-).

Niet alleen kunnen emoticons gevoelens en het uiterlijk beschrijven, ook historische figuren hebben hun eigen emoticon. 5:-) is bijvoorbeeld Elvis Presley en *<|:-) de Kerstman. Eentje die wel heel treffend is die van Adolf Hitler (/:=( .

Hieronder nog een paar speciale emoticons:

John Travolta in Grease       @:-)                            
Donald Trump                      :$ )        
Bill Clinton                         =:o]     
Grote leugenaar           :----------)
Grote natte zoen                  :-X           
Bijtend sarcasme                  :-]              
Cycloop in oog gestoken      *-(             
Bril op voorhoofd                 8:-)            
Net afgestudeerd                Q:-)
Draagt een tulband            @:-)          
Tussen de ogen geschoten  +-(             
Pruimtabak uitspugen           :-`             
Extra onderkinnen              :-)))           
Hoedenverkoper             <<<<(:      
Dwerg                               o|-<           

Andere emoticons zijn te vinden in het artikel Emoticon van Wikipedia.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten