vrijdag 14 oktober 2011

Wie komen er in het boek voor (3)

Vanaf 1980 begonnen commerciële informatiediensten in Nederland. Het werd een tweestromenland van online diensten Enerzijds waren er de ASCII databanken; anderzijds de videotexdiensten.

Op 1 april 1980 ging Teletekst de lucht in. Op diezelfde dag lanceerde Kluwer haar Juridische Databank en op 7 augustus begon de PTT met de videotexdienst Viditel.

Op 1 januari 1980 ging DPI (VNU Database Publishing International BV) van start met Jay Curry als directeur.



Op 1 april werd een begin gemaakt met Teletekst. OP het televisiescherm was een schaakwedstrijd tussen Max Euwe, internationaal schaakkampioen, en Wim Stokla, hoofdredacteur van Teletekst.



CAF van Kempen, directeur van Kluwer Rechtswetenschappen, gaf toe dat de Juridische Databank enige tijd nodig zou hebben om rendabel te worden; maar hij gokte op het gemak en de nieuwe generatie.

J. Kist/C. van Brakel, beide leden van de raad van Bestuur van ICU met o.a. de uitgeverij Samsom, gaven in 1981 toestemming voor het opzetten van een informatiedienst Samsom Data Systemen. In 1983 besloten zij de dienst alweer te sluiten. Volgens Van Brakel was het opzetten van de dienst een vergissing en volgens Kist werd de dienst tijdelijk opgeschort. (Joost Kist is op 5 september j.l. overleden)
In 1982 richt Elsevier samen met de investeringsbank van Limburg LIOF het bedrijf Europe Data op. Het bedrijf zou in meerdere talen en meerdere media documenten van de Europese Commissie gaan uitbrengen. In 1987 wordt het bedrijf opgeheven en gaan een aantal medewerkers verder als EPMS o.l.v. Richard Haineback.
Jacobs Media Company profileerde zich als de eerste syndicator/aggregator van kranten in Nederland.

Bulletin Board Systems verschenen in Nederland: BBS Bausch, Max Keizer, Jan Terpstra.
Videotex

In 1979 werd tot Projectmanager van Viditel benoemd P.G.M. (Chiel) Ruiten (+)



Ger Smits was directeur van Tijl Datapress, het bedrijf dat de beurskoersen via Viditel online bracht met een verbinding tussen de computer van de beursvloer, een eigen videotexcomputer en de Viditelcomputer.



Ad Latjes, exploitant van een reisbureau, was met Viditel de luis in de pels van de KLM. Hij bood tickets aan die tegen een lagere prijs in het buitenland waren ingekocht. Hiermee daagde hij het uniforme prijsbeleid van de KLM in Nederland uit.

Rob van den Bergh was directeur van Intermediair en van de vacaturebank Jobdata op Viditel. Na bijna vijf jaar kapte hij de dienst af, aangezien het medium geen concurrent was van de controlled circulationbladen zoals Intermediair. Projectmanager was Frans de Haas.

Henk Kivits, nu directeur Holland Casino, was directeur van het adviesbureau Intercai en projectmanager van het Kabelproject Zuid-Limburg.
Henk de Goede was directeur van verschillende kabelbedrijven, heeft door de mislukking van het Kabelproject Zuid-Limburg afgeleerd om technische discussies te voeren.
Gustaaf van Ditzhuijzen is de uitvinder van interactieve teletekst, een methode om via de telefoon een computer instructies te geven en de informatie via de kabel op het televisiescherm te brengen. Samen met VNU Nieuwe Media ontwikkelde hij de dienst Ditzitel, die echter afgefloten werd door VNU in 1987.



Jo Abelshausen en Kees Rovers van het bureau Telematica International presenteerden eind 1987 een plan om in Nuenen (Noord-Brabant) 30.000 terminals te plaatsen, uiteraard te leveren door Philips. Het project ging niet door, maar in 2005 had Nuenen wel de primeur van het eerste particuliere glasvezelnet
In 1989 verschenen de drie musketiers van videotex op het toneel: Fred Kappetijn, Dick Ahles en Thomas Lof. Zij startte het bureau Brokerits en wat VNU niet gelukt was, deden zij: zij kregen interactieve teletekst aan de praat via Regionale Interactieve Teletekst Services (RITS).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten