dinsdag 13 september 2022

Wie woonde in het laatste Bivakhuisje in Almere

Op Open Monumentendag had ik het genoegen om op het volkstuin complex Water-Land in Almere een presentatie te geven over het Bivak, de eerste bewoning voor kwartiermakers in Almere van 1975 tot mid 1978. Het Bivak was een plaats in het huidige Almere Haven, waar acht stacaravans werden geplaatst in de drooggevallen polder. De stacaravans waren voor gezinnen gezinnen van drie politiemannen, twee GGD'ers, een PTT monteur belast met telecom, Een monteur voor gas en licht en een bode van de Haak, een groep barakken voor ambtenaren, de politiepost en dokterspost.

In 1978 kregen de gezinnen de wacht aangezegd om te verhuizen naar de gebouwde huizen of elders. Op 6 jui 1978 verliet het laatste gezin de stacaravan. En op 9 november kwam uiteindelijk een pertinent einde (Het Parool) aan het Bivak. De stacaravans werden verdeeld onder tuin en sportverenigingen. Dit overigens tegen de zin van landdrost Han Lammers, die liever zag dat de stacaravans behouden zouden blijven als monument. Maar de stacaravans verdwenen. In 2016 werd in het kader van het Geheugen van Almere nog een poging gedaan om de huisjes op te sporen. Zes huisjes waren er niet meer. Wel waren er nog twee over, waarvan een op het terrein van de volkstuinvereniging De Kluitenduikers en de ander op het volkstuincomplex Water-Land. Het Bivakhuisje bij de Kluitenduikers heeft de verbouwing van een bestuursgebouw niet overleefd. Het goed onderhouden huisje op het Water-Land complex staat er nog steeds; het heeft gediend als winkel, kantine en is nu een administratie en bestuursgebouw. 

Wie, o wie

Maar welk huisnummer had dit huisje en welk gezin heeft er in gewoond? Het huisje op Water-Land bevat geen aanwijzingen over de het gezin dat het bewoond heeft. Een aanwijzing zou kunnen zijn de oorspronkelijke telefoon met een telefoonnummer. Met het telefoonnummer in de hand zijn de (dunne) vergeelde telefoongidsjes nagekeken op namen van de acht gezinnen. Voorlopige conclusie is dat in de beschikbare telefoongidsjes het telefoonnummer op het telefoontoestel in het Bivakhuisje op Water-Land niet voorkomt. Wel zijn van zeven gezinnen de telefoonnummers bekend. 

Het gezin , waarvan geen telefoonnummer bekend is, is geïdentificeerd.  Er wordt geprobeerd om via een van de kinderen contact te krijgen en om het telefoonnummer bevestigd te krijgen. 

 

 

 

De afdeling Archeologie en Monumenten van de gemeente Almere onderzoekt op het ogenblik of aan dit huisje een gemeentelijke monumentenstatus kan worden toegekend. Misschien komt de wens van Han Lammers toch nog eens uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten