zaterdag 6 augustus 2022

Eerste .nl roman in KB collectie LHBT+

Internet en het Nederlandse web zijn belangrijke media geweest voor de emancipatie van homoseksuele en lesbische mensen en/of transgender-personen in Nederland. De KB heeft daarom een speciale webcollectie van lhbt+- websites opgebouwd tussen 2018 en 2022. De afkorting “lhbt+” staat hierbij voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en het teken “+” voor alle andere mogelijke seksuele en genderidentiteiten van mensen die ook tot de lhbt+-gemeenschap worden gerekend of die zichzelf daartoe rekenen.

De speciale webcollectie lhbt+ omvat websites uit het Nederlandse webdomein die een bron van de lhbt+-gemeenschap en cultuur of reflectie op deze kunnen zijn in de Nederlandse maatschappij. Deze sites kunnen niet alleen de weerslag zijn van lhbt+-cultuur of -erfgoed, maar ook de online voorbodes van trends en ontwikkelingen in de maatschappij en zijn als zodanig de moeite waard om bewaard te worden voor toekomstig onderzoek. Daarnaast kan een site ook een historische bron zijn van de moeilijke positie waarin deze groep mensen in zat èn zit en van de discriminatie en uitsluiting waar deze gemeenschap tot op de dag van vandaag mee te maken heeft.  Met deze speciale webcollectie van websites met het lhbt+-thema beoogt de KB digitale informatie uit het verleden over deze bevolkingsgroep en hun cultuur te behouden voor onderzoek in het heden en de toekomst. Ook blijft zo de digitale lhbt+-geschiedenis levend en wordt behoud van dit erfgoed en de sociale acceptatie van deze groep bevorderd. Daarnaast laten we zien dat het lhbt+-verleden een belangrijk en onderbelicht deel van de Nederlandse geschiedenis is.



 

 

 

 

 

 

 

Eerste online .nl roman had een lhbt+ thema 

De eerste Nederlandse roman op het Nederlandse web verscheen online in 1994 en was geschreven door Marcel Bullinga. Dit was tevens een roman met een lhbt+ -thema. De eerste Nederlandstalige internetroman ‘Roes der Zinnen’ werd gepubliceerd door de auteur voor eigen rekening en risico. … Dankzij webarcheoloog en digitaal historicus Jak Boumans uit Almere was het mogelijk om een fysiek exemplaar van deze roman te verwerven voor de collectie van de KB. De floppy was nog aanwezig in zijn persoonlijke collectie.

https://zenodo.org/record/6624358 + powerpoint presentatie

   

 Lees meer over de Roes der Zinnen en de ‘opgraving’ in het blog Eerste .nl roman 'opgegraven’ https://bit.ly/3Qrj9Zt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten