vrijdag 21 oktober 2016

Terreur, een interactief TV drama



De Duitse televisiezender ARD heeft op 17 oktober het interactieve TV drama Terror – Ihr Urteil (Terreur – Uw oordeel) uitgezonden. Het was een sociaal experiment, waarbij de kijkers  over de afloop mochten stemmen.

In het drama wordt een ethisch en grondwettelijk dilemma geponeerd. Een vliegtuig, gekaapt door terroristen, is op weg naar een voetbalstadion om daar te neer te storten. In het vliegtuig zitten 164 mensen en in het stadion 70.000 voetbalsupporters. In het crisisberaad moet beslist worden of het vliegtuig neergehaald moet worden voordat deze het voetbalstadion bereikt. Een majoor van de luchtmacht kiest er voor  om het vliegtuig met 164 personen neer te halen en zo de levens een kleine groep onschuldige burgers op te offeren voor 70.000 voetbal supporters . In een rechtszaak van de staat tegen de majoor van de luchtmacht wordt een vonnis gevraagd van de rechtbank. De kijkers worden gevraagd als jury te fungeren: heeft de majoor het juiste gedaan? Hoewel het stemmen per telefoon en computer niet vlekkeloos verliep, oordeelde in Duitsland oordeelde de meerderheid van de kijkers, dat de majoor juist had gehandeld. Desondanks werd hij, volgens Duits recht, veroordeeld, aangezien hij de levens van de onschuldige passagiers had vernietigd.

Het drama bevat verwijzingen naar terreuracties en dreigingen uit het directe verleden. Bij 9/11 werd de vraag gesteld of een straaljager de lucht in moest om een gekaapt vliegtuig dat op weg was naar het Pentagon moest worden neergeschoten. Ook is de verwijzing van de aanval op Stade de France van 2015 zichtbaar, terwijl ook verwezen wordt naar het neergestorte vliegtuig met de depressieve Lufthansa piloot in Frankrijk.

Het TV drama Terror – ihr Urteil is waarschijnlijk een van de weinige interactieve TVdrama’s. Nu was er bij dit drama weinig activiteit, want de kijker werd alleen op het einde als jury gevraagd te oordelen.  Het TV drama is dan ook een nieuwe stap in de geschiedenis van interactief drama.

Dit type drama gaat terug naar 1934 toen Ayn Rand in de VS het theater publiek de rol van jury gaf in een drama van een moordzaak, Night of January 16th; het publiek kon het schuldig of niet schuldig  uitspreken. Night of January 16th werd in verschillende versies opgevoerd en ook werd er in 1941 een film van gemaakt; later werden er ook versies voor radio en televisie van gemaakt.

In 1967 op de Expo in Montreal presenteerde een Tsjechisch filmcollectief de Kinoautomat met de film One Man and his Jury. De film gaat over bewoners van een appartement, die niet zo goed met elkaar kunnen opschieten. Een vrouw die onder de douche stond, komt kijken wie er voor de deur van het appartement staat en sluit zichzelf uit. Dan belt ze voor hulp aan bij haar buurvrouw. Zal zij die geven, want de buurvrouw heeft slechts een handdoek omgeslagen?  Gedurende de film maken de toeschouwers keuzes met een kastje met twee knoppen, keuze 1 of keuze 2, maar uiteindelijk wordt de vraag gesteld: helpt de buurvrouw ja of nee. Tijdens de expo stemden alle groep ja, op ëën keer na, toen een grote groep nonnen stemden. Deze fil werd gemaakt in Tsjechië tijdens het communisme  en onderliggend aan dit experiment lag de satirische stelling van de film director dat je kunt stemmen wat je wilt, maar dat de uitslag hetzelfde blijft.

Na het theater en film kondigde Philips begin jaren negentig de CD-i als interactief medium, waarop een gebruiker keuzes kon maken, zodat  deze een goede of slechte afloop kreeg. Er is nooit een dergelijke dramaproductie voor CD-i gemaakt. Ook is op internet nog geen interactief drama gesignaleerd. Wel heeft het principe van interactief keuzes maken een grote vlucht genomen in de gameswereld  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten