vrijdag 7 april 2023

Almeerders op de fotorol

Vandaag opende de nieuwe burgemeester van Almere Hein van der Loo de tentoonstelling met 155 niet eerder gepubliceerde foto's uit de beginjaren van Almere van de professionele fotografen Gert Schutte, Jos Jongerius en Bob Friedländer.

(Stadsarchief Almere en vrienden van het Stadsarchief hopen dat de nieuwe burgemeester aandacht zal blijven geven aan het erfgoed van deze stad, die in 2025 het 50 jarig jubileum zal vieren van de eerste bewoners.)
 
'Almeerders op de fotorol' is geopend voor publiek van 11 april tot en met 2 november 2023 op dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00 - 16.00 uur en op verzoek.

De tentoonstelling is onderdeel van een project van Stadsarchief Almere sinds 2020 om de fotonegatieven van Schutte, Jongerius en Friedlander te digitaliseren. 

Deze fotografen hebben al hun fotonegatieven met Almeerse foto's aan het stadsarchief geschonken. Deze tentoonstelling toont een eerste greep uit een gedigitaliseerde collectie van meer dan 623.000 (!) fotonegatieven. De foto's van Jongerius en Schutte zijn in 2021 en 2022 gedigitaliseerd, de foto's van Friedländer volgen in 2023. Daarna volgt de selectie en het beschrijven van de foto's, een proces dat nog jarenlang kan duren.

Op de tentoonstelling was ook het trapje van Bob Friedländer te zien. Bob is een klein man, maar hij kon zo concurreren met een concullega, die meer dan 2 meter lang is. (Foto: Jak Boumans)

Met het tentoonstellen van de foto's, die periodiek zullen worden gewisseld, hoopt het Stadsarchief verhalen en herinneringen van vroege bewoners los te maken en om ze te bundelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten