donderdag 7 november 2019

Eén boek per dag mét een deskundig verslag

Vandaag is het Werelddag van de Digitale Duurzaamheid 2019 (WDPD). Onderstaand verhaal is een illustratie van het behoeden van websites voor verdwijning.

Op 1 mei 2006 ben ik ooit begonnen aan het Engelstalige blog Buziaulane. Drie-en-half jaar lang heb ik 365 dagen plus de schrikkeldagen  een blogposting geplaats. Het voelde als een sexverslaving, elke dag een tekst, al dan niet voorzien van een foto en sporadisch van een filmpje of een audiofragment. Wanneer ik in die tijd een hotel in het buitenland binnenliep informeerde ik eerst naar de aanwezigheid van WIFI en daarna pas naar mijn kamer. Dat dagelijks bloggen vond ikzelf een prestatie, maar het was ook uitputtend. Na 3,5 jaar publiceer ik onregelmatig een blog op de site. Maar er zijn internetters die een grotere uitdaging en voor een langere tijd aannemen: 15 jaar lang bijna dagelijks een boek lezen en een verslag plaatsen op internet.

Boeklog, een unieke vrijplaats
Arjen van den Berg (1967-2019)

Op Nieuwjaar 2010 begon Arjen van den Berg, cultuurhistoricus, schrijver en journalist bij de nieuwsdienst Media-Update, aan de uitdaging om één boek per dag te lezen én een boekverslag op zijn internetsite Boeklog te publiceren. Hij was al eerder met die site begonnen, in 2005, en publiceerde gemiddeld per twee dagen een verslag. Maar 2010 werd een topjaar, toen werden niet 365 boeken gelezen en van verslagen voorzien, maar 383. Toch stond kwantiteit kwaliteit niet in de weg. Voor de bezoekers van zijn site bleef het  interessant om van zijn leeservaringen kennis van te nemen. Helaas is de stroom van boekverslagen op 29 april van dit jaar abrupt gestopt door het overlijden van Arjen van den Berg. Hij las van 2005 tot 2019 niet minder dan 3549 boeken van 2247 auteur.

De leesverslagen laten een enorme diversiteit aan boeken zien: oorspronkelijk en vertaald werk in het Nederlands, Fries en Engels, van proza en poëzie tot strips en non-literaire fictie. Boeklog was zijn eigen vrijplaats online: “Hier plaats ik mijn bevindingen over wat ik las; als dat tenminste een idee of wat heeft opgeroepen. Want nadenken over het gelezene maakt me tot een betere lezer.” De lezer waarschuwde hij: “Weet dat Boeklog geen boeken verkoopt, niet uw huiswerk voor u gaat doen, en al evenmin mailadressen of telefoonnummers verstrekt van schrijvers.”

In 2005 begon Arjen van den Berg www.boeklog.info, een site waarop hij verslag uitbracht van de duizenden boeken die hij las. De site bleef niet onopgemerkt. De site trok een grote schare trouwe bezoekers aan. In 2012 besloot het Nederlandse Letterenfonds besloot zijn literaire deskundigheid te gebruiken en vroeg hem adviseur te worden in de adviescommissie werkbeurzen. Deze functie heeft hij een aantal jaren met grote toewijding vervuld.

Websites voor verdwijning behoed
De site www.boeklog.info kende een grote schare trouwe bezoekers. Dat geldt ook voor zijn tweede site www.eamelje.net, een blog dat hij sinds 2002 bijhield over dagelijkse ervaringen, de gekkigheden die hij tegenkwam. Beide sites waren ondergebracht bij een Amerikaanse hostprovider. Om het risico af te dekken dat sites vandaag of morgen zonder bericht van het web verdwenen zouden zijn, hebben vrienden van hem beide sites gekopieerd en op de Nederlandse site www.boeklog.nl ondergebracht: www.boeklog.nl/boeklog.info en www.boeklog.nl/eamelje.net ondergebracht. Hiermee blijven zijn verslagen en twitters beschikbaar en als born-digital erfgoed voor de Nederlandse internetgeschiedenis bewaard.

14/11/2019: Ik vond vandaag waarschijnlijk het enige interview uit 2011 met Arjen van den Berg over Boeklog, gepubliceerd op de site anna's leesreis, anna's leesreis, Avonturen in lezen en reizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten