zaterdag 20 april 2019

Canon Nederlandse digitale mediakunstwerken gelanceerd

Op 12 april 2019 verscheen een Engelstalig persbericht  over de Digital Canon of The Netherlands, uitgegeven door LIMA, het instituut voor mediakunst in Amsterdam. De canon bevat een lijst met twintig digitale mediakunstwerken, gemaakt door binnenlandse en/of buitenlandse kunstenaars op Nederlandse bodem. Het doel van de lijst is om de digitale mediakunstwerken toe te voegen aan het nationale geheugen en de discussie over het bewaren van digitale kunst aan te moedigen. De digitale canon is te bekijken op digitalcanon.nl.

Het persbericht is niet opgepikt door nationale pers. Digitale mediakunst is jong en moeilijk uit te leggen. Maar dat mag geen excuus zijn om er geen aandacht aan te besteden. Aan de andere kant is de term digitale canon slecht gekozen.Want waar gaat het over. De digitale canon kan op van alles wat maar digitaal is slaan:software, digitale kunst, virtuele archeologie. Bovendien is er nog een probleem. Ga je namelijk op zoek naar de term digital canon of digitale canon, dan vind je bij Google de gekochte topvermelding van de digitale producten van het camerabedrijf Canon. Een nadere aanduiding van de term als digitale mediakunst canon had ongetwijfeld meer publiciteit opgeleverd.

Het persbericht is echter interessant, aangezien de lijst niet alleen de twintig digitale mediakunstwerken vermeldt, maar de vermelding ook voorziet van een link naar de kunstwerken zelf en een beschrijving van de kunstenaar(s) en hun werk (uiteraard in het Engels).

Screendump digitalcanon.nl










De canon
De digitale canon bestaat uit twintig digitale mediakunstwerken, gemaakt op Nederlandse bodem tussen 1960 en 2000:


Het canonisatieproces
Het proces is uitgevoerd door een expertgroep, bestaande uit Josephine Bosma (onderzoeker en criticus), Martijn van Boven (kunstenaar en docent), Annet Dekker (onderzoeker en curator), Sandra Fauconnier (kunsthistoricus) en Jan Robert Leegte (kunstenaar en docent) en gecoördineerd door LIMA onder supervisie van Gaby Wijers (directeur) en Sanneke Huisman (curator). Verder is gebruik gemaakt van een klankbord van nationale en internationale experts.


Screendump van Mediakunst.net 

Mediakunst.net
De canon van twintig digitale mediakunstwerken lijkt een voorloper te zijn van de op 19 juni a.s.te presenteren online catalogus Mediakunst.net met de mediakunstcollecties in het Van Abbemuseum, het Frans Hals Museum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Stedelijk Museum Amsterdam en LIMA. De catalogus wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en LIMA, en het Van Abbemuseum, Frans Hals Museum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Stedelijk Museum Amsterdam. Digitaal Erfgoed Nederland en Museum Boijmans van Beuningen ondersteunden mede de ontwikkeling van het project.

Deze catalogus moet dé online catalogus van mediakunst in Nederland worden. Zowel internationale als Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd in deze omvangrijke collectie zoals onder meer Marina Abramović, Charles Atlas, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ed Atkins, Rineke Dijkstra, Wendelien van Oldenburgh en Melanie Bonajo. De catalogus wordt voortdurend aangevuld met nieuwe werken en nieuwe collecties en is zo een continu groeiende catalogus van mediakunst in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten