vrijdag 19 september 2014

E-reading samenwerking Bol.com en Kobo

De markt voor e-reading in Nederland is aan het veranderen. De online winkel van Bol.com, onlangs overgenomen door AH, gaat samenwerken met het Canadese e-reading bedrijf Kobo. De Libris boekhandels, die tot nu toe Kobo in hun pakket hadden, gaan over op de Duitse e-reader Tolino. En de geruchten worden sterker dat Amazon met de Kindle e-reader direct op de Nederlandse markt gaat opereren. Vanaf 13 september zijn de openbare bibliotheken begonnen met een e-boekencampagne, waarbij naast de collectie van 7.000 e-boeken er in één klap meer dan 1.000 nieuwe Nederlandstalige e-boeken bijkomen van bijvoorbeeld Anna Enquist, Maarten 't Hart, Arthur Japin, Paolo Coelho, Ilja Leonard Pfeiffer, Joost Zwagerman, Arnon Grunberg, Hella S. Haasse, Thomas Lieske en Thomas Rosenboom. Deze ontwikkelingen spelen zich af tegen de achtergrond van het verdwijnen van Sony e-readers en e-boeken van de Nederlandse markt. Tussen deze ontwikkelingen door spelen de openbare bibliotheken een niet onbelangrijke rol. In de praktijk betekent dit dat er een slag gaat plaatsvinden op het gebied van e-readers en e-boeken.

Bol.com heeft gekozen om samen te gaan werken met een de runner-up in de wereldwijde markt van e-reading. Kobo levert miljoenen gebruikers in 190 landen wereldwijd waarschijnlijk de grootste catalogus met meer dan 4 miljoen e-boeken in 68 talen, een portfolio van leesapparaten met een open platform en apps. Strategisch kan Bol.com in Nederland nu opboksen tegen Amazon, die met de Kindle weliswaar een wereldmarkt van leesmachines bespeelt, maar een gesloten platform heeft. Kobo is bovendien onderdeel van het in Tokyo gevestigde eCommerce bedrijf Rakuten. Samen met AH moeten Bol.com en Kobo de Nederlandstalige e-boekenmarkt kunnen blijven bespelen.

Libris heeft voor haar boekhandels de samenwerking met Kobo opgezegd, als door een wesp gestoken, en is een samenwerking aan gegaan met Tolino, een e-reader die sinds maart 2013 in de markt gezet is door een Duitse coöperatie van boekhandels en boekenclubs. De coöperatie is actief in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, maar ook in België, waar de Standaard boekwinkels de Tolino voeren. Tolino is ook een open platform en kan ook op open source programmatuur werken.

Amazon wil ook de Nederlandse markt op. Tot nu toe heeft het bedrijf dit gedaan via Duitsland, maar nu zet het bedrijf stappen om op de Nederlandse markt te komen. Amazon heeft in het verleden reeds gepraat met CB (voorheen Centraal Boekhuis) om daarop aan te sluiten en van de Nederlandse collectie gebruik te maken. Nu praat het bedrijf met uitgevers. Uitgeverij Xander heeft reeds getekend, maar Podium is afhoudend gezien de contractvoorwaarden. Amazon heeft in de VS reeds lange tijd een strijd met een aantal grote uitgevers, die zeggen dat ze afgeknepen worden. Bovendien zal het Amazon niet gaan om alleen, maar e-boeken, maar ook om gedrukte boeken, video’s, games en andere producten. Als zodanig worden zij een directe concurrent van Bol.com.

De openbare bibliotheken voerden gedurende de zomervakantie de VakantieBieb actie. Acht weken lang kregen leden van de openbare bibliotheken toegang tot een gevarieerd leespakket voor het hele gezin.  In totaal downloadden 345.000 mensen de app, waarvan zo’n 200.000 nieuwe gebruikers deze zomer. In totaal zijn deze zomer 1,5 mln e-boeken gedownload, drie keer zo veel als vorig jaar; hiervan waren er 485.000 jeugdtitels. Met de e-boekencampagne die zaterdag 13 september is gestart richten de bibliotheken zich vooral op de 2 miljoen bestaande volwassen bibliotheekleden.

Duidelijk is dat er concurrentie en promotie gaande is voor e-reading. Dit zal moeten resulteren in meer e-readers en legale aankoop van Nederlandstalige en anderstalige e-boeken.
© Infographic van CB over e-boeken in Nederland in het tweede kwartaal van 2014. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten