"Historisch besef van digitale media is zo diep als de meest recente verwijzing op Google"donderdag 4 mei 2017

Persagenda in WO II: 4 mei 1945


‘Matla’ was decennia lang een begrip op redacties van kranten, tijdschriften en omroepen in Nederland. De Haagse journalist Jean Hubert Matla richtte in 1927 zijn ‘persbureau’ op. In feite was het een documentatiedienst; Matla verzamelde en archiveerde knipsels uit binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften. Tegen betaling konden journalisten die raadplegen. Ook gaf Matla een maandelijkse agenda uit: een overzicht van aanstaande jubilea, historische gebeurtenissen, verjaardagen van notabelen. Voor geabonneerde redacties een rijke bron voor gerecycled nieuws en curieuze achtergrondverhalen. Deze agenda werd in de oorlog bijgehouden door de dames Matla, twee assistenten van de journalist Matla. Zelf speelde Matla een rol in het Haagse verzet.

De agenda van 4 tot 10 mei 1945 zal per dag integraal en authentiek qua schrijfwijze worden gepubliceerd. 


4 mei 1945
·       bestaat de Passage te Den Haag 60 jaar.
·       is het 10 jaar geleden, dat van Batavia het eerste vliegtuig vertrok van een bij wijze van proef door de K.N.I.L.M. geopend nieuwe wekelijksche verbinding Soerabaja-Bali-Makassar v.v.
·       feestdag van sint Monica (moeder van sint Augustinus).
·       is het 100 jaar geleden, dat de Oostenrijksche schilder Joseph Danhauser te Weenen overleed.
·       is het 25 jaar geleden, dat de Duitsche schilder Karl Röchling te Berlijn overleed.
·       is het 50 jaar geleden, dat te Berlijn de première ging van de opera "Der Evangelimann", welke door den Oostenrijkschen toondichter Wilhelm Kienzl in tekst en op muziek was gebracht naar een novelle (over een rechterlijke dwaling) van Meissner.

Voor meer info over het Haagsch Persbureau Matla:bit.ly/2paOJ0c

         

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen